Eymir İçin Sürdürülebilir Yaşam Filmleri
Sürdürülebilir Yaşam Filmleri
“Sürdürülebilir yaşam doğayla uyum içerisinde bulunmak ve yaşam tarzımızın doğadaki diğer canlıları olumsuz yönde etkilemediğinden emin olmak anlamına geliyor. Sürdürülebilirlik; yaşamak için ihtiyacımız olan her şeyi, gelecek kuşaklardan çalmadan, doğal dengeyi bozmadan, onların da faydalanabileceği bir şekilde sağlamamız prensibine dayanıyor.”[1]
Günlük koşturmaca içinde çevremizdeki doğal yaşamın ve tüm güzelliklerinin müthiş bir erozyon sürecinde giderek tükendiğini görmemek mümkün değil. Devasa şantiyeler, dev otoyollar, barajlar, hidroelektrik santralleri çoğu zaman ömrü sınırlı büyüklükte yıllar kadar olan beton cüsseler yüzyılların içinde her saniye bir parça daha olgunlaşarak gelişmiş doğayı bir çırpıda katletmekte. Sonuç; evet belki daha fazla enerji, daha kaliteli yaşam olanakları ama aynı zamanda bozulan iklim, bozulan ekolojij denge, bozulan çevre…
Elbette teknoloji ve bilim insanoğlu için her zaman en iyisini yapmak zorunda ama insanoğlu için en iyisi asla doğayı ve çevreyi katletmek pahasına olmamalı.
Ankara’da herkesin bildiği ve dışardan gelen birisine övgü ile anlattığı nadir yaşam alanlarından birisi Eymir Gölü. Yarım yüzyıl önce çevresi tamamen çıplak olan bu göl Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından uzun yıllar sürdürülen müthiş bir çaba ile yemyeşil bir nefes alma alanına dönüştürüldü. Halen yüzlerce kuş türüne, kelebeğe, bin bir çeşit yeşilliğe ev sahipliği yapmakta.
Ama elbette yetmiyor, korunması gerekiyor.
Sadece Eymir gölünün değil tüm doğal güzelliklerin korunması gerekiyor. Aksi taktirde bizlerin tadına vardığımız o güzellikleri çocuklarımız göremeyecek.
İşte doğaya ve çevreye daha fazla sahip çıkmak, doğa ve çevre dostu teknoloji ile sürdürülebilir bir yaşam için farkındalık yaratmak için bir film festivali düzenleniyor. Tam adı “Eymir için Sürdürülebilir Yaşam Filmleri Gösterimleri” olan bu festival 3-10 Haziran 2017 tarihleri arasında ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde tıpkı Eymir gibi halka açık olacak.
ODTÜ Mezunları Derneği Doğa ve Çevre Komisyonu ile ODTÜ Mezunları Derneği Sinema Kulübü’nün birlikte çalışmasıyla hazırlanan bu etkinlikte 23 Seansta gösterimler yapılacak. Kimi üç beş dakika kimi bir buçuk saat olan bu filmler dünyamızda sürdürülebilir bir yaşam için tartışılan hemen her şeye yanıt veriyor. Tohumlar, su gibi çeşitli kategoriler içinde değerlendirilen filmler her gün farklı kategorilerden filmleri izleyicilerle buluşturabilecek bir biçimde seanslara yerleştirildi.
3 Haziran 2017’de saat 15.00’te “Sürdürülebilirlik Tutkusu” ile başlayan festival, 10 Haziran 2017’de saat 19.00’da “Eymir Neden Paylaşılamadı” belgeselinin gösterimi ile sona erecek.
[1] ODTÜ Mezunları Derneği, 30 Mayıs 2017 tarihli Duyuru metninden
Bu yazı Siteplus Yaşam Blog Sayfasında yayımlanmıştır