12 Years a Slave / 12 Yıllık Esaret (2013)
1981 yılında milletvekili seçildiği cezaevinde Büyük Britanya devletini protesto ederken açlık grevinde yaşamını yitiren Boby Sands’in hikayesini anlattığı Hunger / Açlık (2008) filmiyle ünlenen yönetmen Steve McQueen, 12 Yıllık Esaret filmiyle ırkçılığı bir kez daha tüm dünyaya hatırlatmıştı.
2013 yılı yapımı olan 12 Years a Slave, üçü Oscar olmak üzere çok sayıda ödül kazanmıştı. 2014 yılında En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryosu (John Ridley), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Lupita Nyong’o) dallarında Oscar kazanan filmin IMDB puanı ise 8.1’di.
Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch gibi güçlü bir oyuncu kadrosuna sahip filmin yapımcısı ise Brad Pitt idi. Brad Pitt aynı zamanda küçük bir rolle de izleyicilerin karşısına çıktı bu filmde.
Gerçekten yaşanmışlığı test edildikten sonra aynı adla kitap haline getirilen anılardan yola çıkıyor film. Özgür ve siyah bir adamın kaçırılarak on iki yıl boyunca köle olarak çalıştırılmasının hikayesini anlatıyor. Irkçılığın günümüz dünyasında da pek çok yerde ve kafada hala terkedilmediğini düşündüğümüzde temcit pilavı gibi eleştirilere aldırmadan, benzerlik etiketlerine itibar etmeden tekrar tekrar işlenmesi gereken konulardan birinin filmi…
İki çocuğu ve eşiyle mutlu bir yaşam süren Solomon Northup, bir müzisyene ihtiyaç duyduklarını söyleyen iki beyaz adamın bol ücretli teklifini kabul ederek kısa(!) bir süre için Washington’a gider. Çok para kazandıkları bir gösterinin gecesinde iki beyaz adamla beraber aynı masada kadeh tokuşturup yemek yerken ertesi sabah terkedilmiş bir binada köle sıfatıyla uyanmak, bir kâbus olamayacak denli uzaktı sadece birkaç gün önce. Kimsenin sesini duyamayacağı bir pencereden Amerika Birleşik Devletleri’nin özgürlük sembollerinden biri görünürken, ellerinden ve ayaklarından prangalarla bağlıdır Solomon Northup.
Bundan sonrası tam 12 yıl sürecek bir tutsaklıktır. Kas gücü ve gençliği kadar değeri olan erkekler, herkesin gözü önünde işlenen cinayetler, tecavüzler, aşağılamalar, işkenceler… Yaşamak için değil ama hayatta kalmak için katlanılan acılar, onursuzluklar… O süre boyunca karşılaştığı pek çok iyi beyazın bile iş köleliğe geldiğinde duvar gibi olduğu acımasızlıklar…
Alman sanatçı Hans Zimmer’in bestelediği güzel müzikler eşliğinde, alabildiğine duygusal bir atmosferde geçen 134 dakika.
Finalde öğreniyoruz ki, Solomon Northup kendisi gibi kaçırılan sayısız siyahi insan içinde 12 yıl sonra da olsa özgürlüğüne yeniden kavuşan birkaç şanslı insandan birisi.
Filmin Künyesi:
Yönetmen: Steve McQueen
Senaristler: John Ridley, Solomon Northup
Oyuncular: Chiwetel Ejiofor, Lupita Nyong’o, Michael Fassbender, Sarah Paulson, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt
Süre : 1 saat 44 dakika
Bu yazı Siteplus Yaşam Blog Sayfasında yayımlanmıştır