FIELD OF LOST SHOES
12 Nisan 1864’te başlayan ve dört yıl süren Amerikan İç Savaşı sırasında kuzeyden ve güneyden 600 bin insan hayatını kaybetti. Savaşın nedeni Konfederasyon çatısı altında birleşen Güney devletlerinin siyah insan köleliğine devam etmek istemeleri, Birlik çatısı altında birleşen Kuzey devletlerinin ise buna karşı çıkmalarıydı. İlber Ortaylı bir yazısında Kuzey devletlerinin köleliğe son vermek isterken asıl amacının siyah insanları ucuz işgücü olarak kullanma amaçlı olduğunu söyler…
Savaşı sonunda Kuzeyliler kazanmış ve kölelik kaldırılmıştır ancak izleri günümüzde de açıkça görülen ırkçılık devam etmektedir.
Amerikan İç Savaşı’nı anlatan çok sayıda film yapılmıştır bugüne dek. Holywood patentli filmlerin pek çoğunda görebileceğimiz ortak bir nokta, köleliğin nasıl çağdışı kalmış bir uygulama olduğu iken bir diğer önemli nokta Güneyli ırkçılara selam göndermemenin unutulmamasıdır. Field of Lost Shoes’da olduğu gibi Güneyliler kimi zaman bütün amaçları vatanlarını savunmak olan bir avuç çoluk çocuktur.
Fields of Lost Shoes, Amerika Birleşik Devletleri’nin Virginia eyaletindeki bir savaş okulunda günümüzde çekilmiş bir görüntüyle başlar. Görüntülerdeki bir törendir ve her yıl rutin düzenlenen bu törenin amacı New Market savaşında yaşamlarını yitirmiş okul öğrencilerini onurlandırmaktır. Bu savaşta Kuzeyliler ve Güneyliler kalabalık ordularla New Market denilen bir alanda karşı karşıya gelmişler ve Virginia Harp Okulu’nda o dönem eğitim gören ancak kuvvet eksikliği yüzünden savaşa sürülen öğrenciler inanılmaz bir cesaret ve mücadeleyle savaşın Güney açısından zaferle sonuçlanmasını sağlamışlardır. Film bu savaşa katılan yedi genç öğrencinin yaşadıkları özelinden bu süreci anlatır. Birbirleriyle çok iyi geçinen bu yedi arkadaş aralarında savaşın amacına dair farklı düşünceler taşısalar da hepsini bir kenara itmiş ve bu savaşta kahramanca çarpışmışlardır.
Bu çocukların üstün bir cesaretle bir tepeyi ele geçirmeye çalışırken gerçekleştirdiği mücadele sırasında ayaklarından fırlayan ayakkabılardan yola çıkılarak filme bu ad verilmiştir.
Filmin Künyesi
Yönetmen: Sean McNamara
Senaryo: Thomas Farrell, Thomas Farrell
Oyuncular: Jason Isaacs, Keith David, Lauren Holly
Yapım Yılı: 2015
Süresi: 96 dakika
Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar
Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları
Edebiyat Kültür Sanat Dergileri
Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz