Ali Yüce ve “Dersimiz Tarih” Üzerine
Dersimiz Tarih, Hataylı toplumcu gerçekçi şair Ali Yüce’nin birinci basımı 1981 yılında yayımlanan Halk Çağı isimli kitabında yer aldı. Aynı kitapta yer alan şiirlerden ikisi ise “Dersimiz Devrim” ve “Dersimiz Sevgi” başlıklarını taşıyordu.
Ali Yüce, 1928 yılında Hatay’a bağlı Yayladağı ilçesinin Hisarcık isimli köyünde doğmuştu. Bu coğrafya öyle bir yerdir ki, konum olarak Türkiye’nin en güneyinde yer alır ve günümüzde Suriye’deki iç savaşın etkilerinin ve sonuçlarının en belirgin hissedildiği topraklardan biridir. Bu ilçenin halen çatışmaların en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan İdlib’e kuş uçuşu uzaklığı Hatay şehir merkezi olan Antakya’ya olan mesafeden daha azdır. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de en kenar bölgelerin paylaştığı kaçınılmaz yoksulluk, Yayladağı’nda da bütün izleriyle kendini gösterir.
Bu yörenin bir başka özelliği ise bir dönem Haçlı Seferleri’nden bugüne dek bölgeyle ilişkisini kesmeyen Fransızların işgali altında kalmasıdır.
Ali Yüce’nin şiirlerinde sık sık memleketini işlemesi ona kasideler düzmekten ziyade, şairin dünyaya bakışını belirleyen yoksulluğun, savaşların, işgallerin ve hatıraların acısındadır. Yörenin kendine has kültürü ve konuşma dili de pek çok şiirine malzeme olmuştur. Ama bütün bu malzemeler şairin köy enstitüleriyle tanışmasından sonra sanatsal yerini bulacak ve Ali Yüce’nin kalemini biçimlendirecektir.
Yazının tamamı inceeleyen‘de