Şeytan Geçti, Aslı Tohumcu
Aslı Tohumcu’nun uzun yıllardır severek okunan öykü kitabı Şeytan Geçti, bu kez İletişim Yayınları tarafından okurlarla buluşturuluyor. Haykıran ya da sessiz kalan, sokağa çıkan ya da öfkelenip içine kapanan birçok kadını kendine has diliyle anlatan Tohumcu, toplumun her kesimini saran “erkekliğe”, edebiyatın içinden güçlü bir itirazda bulunuyor.
Döne, Fatma, Ayser, Selma, Leyla, Elif, Nurgül, Melike, Zehra, Songül ve daha nice kadının öyküsü… Kimisi sessiz kalıyor, ağzını açmıyor, içine içine kanıyor. Kimisi öfkesini haykırıyor, sokağa çıkıyor,çığlık çığlığa meramını anlatıyor, “deli kadın” damgasını yiyor. Kimisi biliyor, dayanışırlarsa kâbuslardan uyan bileceklerini. Kimisi bilmiyor, kendisine öğretilen, dayatılan rollerin ötesinde bir dünya tasavvuru olduğunu…
Aslı Tohumcu kaynayan toplumun, erkeklik denilen illetin ortasında kalmış kadınlara dikkat kesiliyor. Bu kadınların hikâyelerine tanık olun istiyor…
Şeytan Geçti, rahatsız edecek, üzecek, yeri gelecek “dişil” bir mizahla gülümsetecek öykülerin kitabı. [Arka kapaktan]
“Bacım, adını bağışlar mısın?”
“Ayser,” derken içinden mi geçirdi, dışarıya mı konuştu emin olamıyor. “
Selma benimki de. Bir çay içip dertleşelim ister misin kadın kadına?” Ayser, başını usulca sallıyor ve sanki bağırmamış da koşmuş gibi ayaklarını sürüyerek Kantin Kafe’ye doğru ilerliyor. [Kitaptan alıntı]