Taş ve Gölge, Burhan Sönmez
İstanbul İstanbul, Masumlar, Kuzey ve Labirent gibi güçlü romanların yazarı Burhan Sönmez, bu kez yeni romanıyla karşımızda: Taş ve Gölge. İletişim Yayınları’ndan çıkan bu yeni romanında Sönmez, üslubundaki derinliğe yaraşır bir maharetle, binlerce yıldır cevap aranan sorulara, varoluşun anlamına, hakikatin ne olduğuna dair bir sorgulamaya girişiyor. Taş ve Gölge, benliklerimizin içinde kaybolduğu şu koca evrende yaşam ve ölüme yeni bir gözle bakmanın romanı…
Avdo, hünerli bir mezartaşı ustası. Çocukluğu mu onun, yoksa o mu çocukluğunun peşinden bir ömürdür gidiyor? Bilmiyor…
Belki de ölümden daha büyük bir hakikat olmadığı düşüncesiyle, ölümün bağrında konaklıyor. Günü geldiğinde, en uzun ve karanlık gecede, erguvan ağacının altındaki mezarda onu bekleyen kadının yanına uzanacak…
Burhan Sönmez, varoluşa ve hakikate dair bilinmezlere, asırlardır yanıt aranan sorulara, atmosferiyle büyüleyen, kurgusuyla merak uyandıran güçlü bir anlatı içinde yer veriyor.
Taş ve Gölge, evren ve insana, yaşam ve ölüme farklı bir gözle baktıran derin bir roman.
“Gece, sessizlik değil damıtılmış ses demekti. Gündüz bütün sesler birbirine karışıp gürültüye dönerken, gece her ses kendi sadeliğiyle belirirdi. Çocukluğun şarkıları, ruhların iniltileri, baykuşun ötüşü. Gündüzün karmaşasında bunlar anlaşılmazdı. Acılar, özlemler de öyle. İnsan geceleyin kendisiyle yalnız kaldığında hissederdi saf sızıyı… Gündüz o yükleri taşımak kolay, insan gerçekten yalnız olduğuna geceleri inanabilirdi.”