Ebeveynlikte Ortaklık Sanatı
Uzman Psikolog Nicolas Favez’in kılavuz niteliğindeki kitabı Ebeveynlikte Ortaklık Sanatı, İletişim Yayınları’ndan yayımlanıyor. Geleneksel aile yapısının değişen dinamiklerine, çocuk yetiştirmede anne- babanın rolüne, eşler arasındaki iletişime ve eşlerin ayrılma durumunda ebeveynlik halinin nasıl sürdürülebileceğine dair önemli bilgiler veren bir, başucu eseri…
Kadının ev işleri ve çocukların bakımıyla ilgilendiği, erkeğin aileye maddi kaynak sağlamak üzere ev dışında çalıştığı geleneksel çekirdek aile modeli bugün artık çok gerilerde kaldı. Kadınların iş dünyasına giderek artan katılımı, erkeklere ev içinde yeni sorumluluklar getirdi. Aile içi organizasyon ve ebeveynlik, epeydir tek başına kadının sorumluluk alanı olmaktan çıkıp ortaklaşa yürütülmesi gereken bir iş haline geldi.
Ebeveynler arası işbirliği, aile gelişiminin hâlâ tam keşfedilmemiş bir yüzü olsa da, psikoloji alanında yapılan çalışmalar bu konunun ne kadar karmaşık olduğunu ortaya koyuyor. Annenin ve babanın çocuğun eğitimine ve gelişimine katkısı nedir? Bakım ve şefkat annenin, disiplin babanın doğal görevi midir? Ebeveynler ne konuda hemfikir olmalı ve hangi noktada işbirliği yapmalıdır? Çocuklar kaç yaşından itibaren anne babalarının arasında olanlara karşı duyarlılık kazanırlar? Günlük hayatta eşler birbirine nasıl destek olabilirler? Çocuk yetiştirmek için arada biyolojik bağ olması zorunlu mudur? Eşlerin ayrılması durumunda ortak ebeveynlik görevi nasıl sürdürülür?
Aile ve ebeveynlik konularında uzmanlaşmış psikolog Nicolas Favez Ebeveynlikte Ortaklık Sanatı Çocuk Yetiştirirken Birbirine Destek Olmanın Önemi’nde, anne babalara hem hayatlarını kolaylaştıracak hem de çocuklarıyla ve birbirleriyle ilişkilerini daha anlamlı hale getirecek pratik önerilerde bulunuyor.