BİR FİLM: MOTOSİKLET GÜNLÜĞÜ / DIARIOS DE MOTOCICLETA
İki Arjantinli genç Fuser ve Mial bir gün motosikletle bütün Amerika’yı görmek için yola çıkarlar. Film bu yolculuğun güncesini Fuser’in günlüklerinden yola çıkarak anlatır. Fuser yolculuk boyunca annesine sık sık mektuplar yazar.
Tıp öğrencisi Fuser ya da nam-ı diğer Ernesto Che Guevara, bu yolculuğa başlamadan önce de devrimci düşüncelere sahip biriydi ancak, yolculuk onun devrimci düşüncelerini adeta kamçıladı, hayatını değiştirdi.
Yaklaşık 8 bin kilometrelik yol boyunca en fazla gördükleri şey halkın çektiği sıkıntılardı. Yoksulluk, adaletsizlikti. Coğrafyanın farklı bölgelerinde sonradan birilerinin çizdiği sınırlarla birbirlerinden ayrılmış mutsuz insan kitleleri Che’nin devrimci mücadeleye atılmasında belirleyici rol oynadı.
1967 yılında Bolivya’da bir çatışmada ölecek olan Che’nin nasıl bir hayat süreceğinin tüm ipuçlarını görürüz bu filmde. Haksızlıklara karşı son derece tahammülsüz, dürüstlükten bir saniye olsun geri kalmayan, yüreği insan sevgisiyle dolu bir gençtir. Hiçbir zaman mış gibi yapmaz. Tedavi ettiği bir hasta tehlikeli bir durumdaysa ona boş yere umut telkin etmez. Yazdığı kitap hakkında övgü dolu sözler bekleyen bir amatörün satırlarını çok net bir dille “kötü” diye eleştirir. İşçilere haksızlık yapan şirket görevlilerinin kamyonunu taşlar, açlıktan nefesleri koktuğu halde kendisine emanet edilen paraya dokunmaz, anlık pozisyonunu tehlikeye düşürecek olsa bile bir kez olsun yalan söylemez.
Filmin belki de sadece tek bir sahnesinde gelecekte ne yapacağına ilişkin somut mesajlar verir. 24. yaşgününü sürpriz bir biçimde kutladıkları Perululara hitaben yaptığı konuşmada “Birleşik bir Amerika”dan söz eder, milliyet farkının yapay olduğunu açıklar. O, bu konuşmayı yaparken kendisini izleyen Mial ya da Alberto Granado’nun gözleri Che’nin ilerde neler yapacağını görmektedir.
Yolculukları bitip de yol arkadaşından ayrıldığı sahneyle son bulur film. Che uçağa binerken arkadaşına döner ve “görüşmek üzere” diye bağırır. Yıl 1953’tür. Tekrar görüşmeleri 1960 yılında Küba’da gerçekleşecektir. Küba artık Che’nin de büyük katkılarıyla devrimi başarmış bir ülkedir.
Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar
Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları
Edebiyat Kültür Sanat Dergileri
Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz