Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

Antakyalı Hoca Hanım, Önsöz

Antakyalı Hoca Hanım Vecihe Akdoğan

Antakyalı Hoca Hanım Vecihe Akdoğan

Antakyalı Hoca Hanım, Önsöz

Duran Yaşar’ın Önsözü

Hoca Hanım

Yazın türlerinin anası, dil içinde bir dildir şiir. Bilindiği üzere diğer yazın türleri gibi şiir de dönemden döneme, akımdan akıma farklılıklar gösterir. Bu yüzden şiiri ve şairini dönemine, o dönemin şiire bakış açısına göre değerlendirmek gerekir. Kitaptaki şiirlerin ilki 1925, sonuncusu 1980’dir. Elli beş yıllık bir zaman aralığı. Kitapta 206 şiir yer almakta. Ayrıca tarihi bellisiz şiirleri de var. Hece ölçüsüyle yazılan (hece ölçüsüyle olmayanlar da var.) şiirlerin temaları insan sevgisi, yurt sevgisi, doğa tutkusu, şairin doğup büyüdüğü kent Antakya’nın Fransız işgalinden kurtulmasının özlemi, Türk askerinin Hatay’a girişinin coşkusu, Atatürk, Türklük, Türk milleti gibi değişik konulardadır. Şair zihnindeki imgeleri, ruhunu kaplayan coşkuları, yürek yangınlarını, acılarını, özlem ve yaşam deneyimlerini dizelere dökmüş. Kendi meziyetlerini de şiir diliyle anlatmış.

Yazın türleri arasında şiir kadar birinin “ak” dediğine, diğerini “kara” dediği bir başka tür yoktur. Çünkü her okurun kendine özgü, göreceli bir beğenisi, göreceli bir şiir anlayışı vardır. Doğal olarak, kitaptaki şiirlerin beğenisi de haliyle göreceli olacaktır.

1903 doğumludur şair Vecihe Akdoğan; namı diğer Hoca Hanım. Yaşadığı zaman diliminde kadınlar çarşaf içinde, kafes arkasındayken öğretmenlik yapmakta, şiirler, düz yazılar yazmakta, belli ve önemli günlerde kürsülere çıkıp konuşmalar yapmaktadır. El üstünde tutulan, parmakla gösterilen bir öğretmen olarak haklı bir üne kavuşan şair, kendi adıyla değil, sevgi ve saygının açık bir göstergesi olarak meslek adıyla “Hoca Hanım” olarak adlandırılmıştır.

Hatay’ın dışa dönük Akdeniz özelliği olsa gerek insanlarının sevdalarını, acılarını sevinçlerini dile getirmede dürtücü bir rol oynadığı için sanatçısı bol Antakya’da pek çok şair, yazar yetişmiştir. Bu şairlerden bir tanesi de yazdıkları bugüne kadar kitaplaşmamış olan Vecihe Akdoğan’dır. Torun Kamil Akdoğan bir değerbilirlik örneği sergileyerek, titiz bir çalışmayla babaannesinin şiirlerini kitaplaştırarak gün yüzüne çıkmasını, okurlarıyla buluşmasını sağlamıştır. Okuru bol olsun.

Duran Yaşar, Antakya