Barbarları Beklerken
Ünlü Yunan şair Konstantinos Kavafis’in en güzel şiirlerinden birinin adı Barbarları Beklerken. Ama bu yazının konusu o şiir değil asıl olarak. Bir fanzin. Yani bir fanzinin adı olarak Barbarları Beklerken.
Wikipedia’da tanımı şöyle yapılıyor fanzinin: “İngilizce FANatic ve magaZINE kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulan finansal kaynaklardan ve hiyerarşik yapılardan uzak alternatif bir basılı materyeldir. Farklı yöntemlerle çoğaltılan örnekleri olmakla beraber genellikle fotokopi aracılığı ile çoğaltılarak, satış amacı güdülmeden dağıtılan yayınlardır.”
Hayata ve edebiyata dair söyleyecek bir sözü olanların yolu bir şekilde geçmiştir fanzinlerden. En azından okumuşlardır. İşte bunlardan birinin Antakya’da olduğunu öğrendim birkaç gün önce. Hazırlayan kişi de olanca gençliğine rağmen Hatay edebiyatında tanınmış biriydi. Dolunay Aker.
Kendisiyle yine Kavafis’e ilişkin bir etkinlikte tanışmıştık Antakya’da. Bu etkinliği de pek çokları gibi yine Mehmet Karasu düzenlemişti. Ona da bu vesileyle sevgilerimi, selamlarımı gönderiyorum.
Dolunay Aker’in Kavafis’e olan ilgisi o etkinlikte belli oluyordu ama ileride onun bir şiirinden hareketle henüz okumasam bile çok da güzel olduğunu tahmin ettiğim bir fanzine adını vereceğini tahmin etmiyordum.
Kavafis’i tanımayan birisi pekala onun Antakya’yla ilgisini sorgulayabilir, haklı da olabilir bir açıdan. Ama Antakya’ya olan ilgisini şimdilik bir kenara bırakırsak onun Yunan şiirinin en önemli örneklerinden biri olduğunu söylemek gerekir. Yıllar önce bir yazımda Kavafis şiirlerindeki Antakya’yı incelemiştim ve şairin kendisi tarafından kabul edilen 154 şiiri olduğunu ve bunlar içinde on dört tanesinde Antakya’nın doğrudan adının ya da konusunun geçtiğini yazmıştım. ( https://www.akdogan.gen.tr/kamil-akdogan-yazilar/kavafis-siirlerindeki-antakya/ ) Bir başka ifadeyle Kavafis her 11 şiirinden birini Antakya için yazmış.
İşte Dolunay Aker de yine kendisinden aldığım bir bilgiye göre başka Hataylı gençlerle böyle bir fanzin çıkarmış. Kutluyorum hepsini…
Şiirden bir alıntı…
(…)
Neden bu beklenmedik şaşkınlık, bu kargaşa?
(Nasıl da asıldı yüzü herkesin!)
Neden böyle hızla boşalıyor sokaklarla alanlar,
neden herkes dalgın dönüyor evine?
Çünkü hava karardı, barbarlar gelmedi.
ve sınır boyundan dönen habercilere göre,
barbarlar diye kimseler yokmuş artık.
Peki, biz ne yapacağız şimdi barbarlar olmadan?
Bir çeşit çözümdü onlar sorunlarımıza.