Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

Güney Rüzgarı Dergisi – Sayı 208 – Ağustos 2017

Güney Rüzgarı Dergisi – Sayı 208 – Ağustos 2017

Dünyada ve ülkemizde her geçen gün artan şiddet ve terör eylemlerinin yanında ırksal ve etnik kavgalar da bakış açılarını olumsuz yönde etkilese de kültürlerarası duyarlılık bağlamında Hatay’da yapılan anket, kültürel zeka ile ilgili umut verici sonuçlar ortaya çıkardı. Bazı denekler, anket sonucunun umut verici olsa da kültürel zeka bağlamında geneli kapsamadığı gibi Hatay’ın özelini de yeterince yansıtmadığı görüşünde. Kültürel zeka eğitimli olmanın yanında farklı kültürlere karşı anlayış ve saygıyı bilmekten geçiyor.

Her sayısında farklı konularla yazılarıyla dikkat çeken  Gazeteci Mehmet Ali Solak, ‘Her öfke bir ağıt/ Sevin, sevebildiğiniz kadar’ başlıklı makalesiyle, insanların birbirlerine karşı ilişkilerde saygı ve sevginin önemine vurgu yapıyor. Derginin bu sayısında “Kentine Sahip Çık” dosyasıyla Antakya Stadyum yerinin imara açılmasıyla ilgili detaylara yer verilmiş. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Hatay halkının “Hakkımızı İstiyoruz” konusu ise, Hataylılar’ın yıllardır hizmet ve yatırımlara suskunluğunun ve susamışlığının bir haykırışı olarak gündeme taşınıyor. Bir önemli haber konusu ise, kentlerin afetlere karşı açık olması. Uzmanlar, çarpık yapılaşma kadar rant kapısına dönüşen kentsel dönüşüme dikkat çekiyor. Dergide yer alan bir başka çarpıcı dosya, sanayicilerin ekonomik kalkınma peşinde olduğu. Sağlık köşesinde ise; mevsimin en çok gündeme gelen rahatsızlığı İSHAL. Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Tuba Turunç, “Yaz İshalleri” başlıklı bilgilendirici görüşleriyle kamuoyuna önemli püf noktalarını anlatıyor.

Adil Okay “Bu gün de günlerden hüzün” yazısıyla doğada bir arada yaşadığımız canlılarla ilgili düşündürücü ve önemli noktalara yer vermiş. Kadınlara şiddetin hayvanlara da uygulandığı bir ortama haklı eleştiriler getiriyor.

Dergide Hüseyin Evcil “Pahalı Manzaralar”, Yahya Aksoy da “Pîr-i Türkistan Ahmed-i Yesevî” başlıklı makalelere yer verirken, A.Kadir Paksoy’un Günlerin Terkisinden başlığı sunulan günlük geçmişi hatırlatmak açısından da okunması değer bir yazı.

Antakya Öyküleriyle tanınan Dr. Necdet Özkaya, “Antakyalı Luka’dan Teofilos’a” başlıklı öyküsü, Avustralya’dan düşüncelerini paylaşan Hulusi Atahan “Her-gün, Yeni bir-gün…”, İbrahim Ersuz “Akşamlara Can kurban”, Dr. Muhsin Boz da “Arabanın silecekleri kırıldı” başlıklı öykülere yer verilmiş. Dergide Burhan Günel’in ‘Eyle beni -1-‘ adlı şiiri de derginin zengin içeriğinden biri.

Yerel basından alıntılanan Hatay’da gelişen olaylar ve Nurhan Sağlar’ın pasta tarifleri de dergide yer alan yazılar arasında.