Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

Güney Rüzgarı Dergisi, Sayı 236

Güney Rüzgarı Dergisi, Sayı 236

Güney Rüzgarı Dergisi, Sayı 236

Güney Rüzgarı Dergisi, Sayı 236

Hatay Güney Rüzgârı Dergisi’nin 24. Yılında iki konuya dikkat çekti:

YEREL BASIN ZOR DURUMDA

İhmalin Faturası: KANSER

Hatay’da aylık olarak yayınlanan Hatay Güney Rüzgârı Dergisi, 24. Yılının ilk sayısında yerel basının giderek zorlaşan yaşam kavgası ve dünyanın önde gelen sorunlarından biri olan hava kirliliği ile ona paralel olarak kanser konusunu işledi.
Okuma alışkanlığının her geçen gün azalıp, dijital yayına dönüşümün rağbet gördüğü şu günlerde, yerel-yaygın ayrımı olmaksızın gazete ve dergilerin yayın hayatları risk altında olduğuna işaret edilirken, yerel basının ancak okur desteği ile var olabileceği vurgulandı.
Artan girdi maliyetleri karşısında her yayının olduğu gibi Güney Rüzgârı’nın da “Size ayrılan kağıdın sonuna geldik” veda mesajıyla son bulabileceği ifade edilirken, yerel basının başta milletvekilleri olmak üzere yerel yöneticiler tarafından desteklenmesi istendi.
Dergide yer alan önemli dosyalar arasında, Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın belediye başkanlarına “Kaynak bulamayacaksan, niye seçildin?” sitemi, İskenderun ve çevresindeki hava kirliliğine bağlı kanser vakaların artışı ve Tarihi Kurtuluş Caddesinin canlandırılma projesi ele alınıyor.
Derginin Sahibi Gazeteci Mehmet Ali Solak, bu sayıda “Güneş sensin, Ay sensin” başlıklı makalesi ile ötekileştirme ve ayrışmalara karşı farklı bir bakış açısı geliştiriyor.
Dergide yer alan yazılar ve yazarları da şöyle:
Seyahat(name)lerde Antakya -5- WILLIAM ALLEN (CAPTAIN), Kamil Akdoğan, Umut hep sonsuzdur, Yahya Aksoy, Defne, Süheyl Budak, Adil Okay Aşk ve Edebiyat, Kadir Can Aydemir, Karadut şiirinin ve şarkısının öyküsü, Dr. Muhsin Boz, Doğum günü heyecanı, Hüseyin Evcil, Kısa kısa okuma notları -2- ile de Selman Büyükaşık.
Dergideki öykülere gelince… Antakya Öyküleriyle tanınan Dr. Necdet Özkaya, Teopolis=Tanrı’nın Kenti Serisi’nde “Yüz yıllık evin bacasından yorgun bir duman sızıyordu -2- Ustamla, Uzun Yıllar Sonra, Yeniden”, Hulusi Atahan “En mutlu gün” ve Av. İbrahim Ersuz da “Artık hazırım: Affet beni annem!” başlıklı öykülere yer vermiş. Şiir bölümünde ise Sabahattin Yalkın’ın “Yeniden Zamanlama” adlı şiiri yer almış. A.Kadir Paksoy’un Günlerin Terkisinden başlıklı dikkatle izlenen günlük, sanat olayları, güncel haberler ve sporda Hatay’ın elde ettiği başarılar da derginin içeriğini zenginleştiren konu başlıkları. Hatay’da gelişen olaylar ve Nurhan Sağlar’ın pasta ve yemek tarifleri de dergide yer alan yazılar arasında.