Güney Rüzgarı Dergisi, Sayı 253
26’ıncı Yılına Giren Güney Rüzgârı da sıkıntıda:
DERGİNİN GELECEĞİ OKUR DESTEĞİNE BAĞLI
Aralık 1996 tarihinde yayın hayatına başlayan Hatay Güney Rüzgârı Dergisi, Aralık 2021 tarihindeki sayısı ile 26’ıncı yılına girdi.
Yerel dergicilikte uzun soluklu maratonu bin bir zorlukla yenmeyi başaran Gazeteci Mehmet Ali Solak, 26’ıncı yılına girerken, yazılı basının veda etme noktasına geldiğini ifade ederek, “Yerelin sahip çıkmadığı ya da çıkamadığı her şey sonlanma ile karşı karşıya. Dergimizin yayınına devam edebilmesi için okurun gelirlerine bağlı. Geride bıraktığımız 25 yıllık başarı öykümüz, artan girdi ve maliyetler yüzünden inişli çıkışlı bir çıkmaz yola girdi. Arkasında sermaye gruplarının olduğu gazeteler, ‘size ayrılan kağıdın sonuna geldik. Bundan sonra 7/24 internetteyiz’ diyerek, dijital mecrayı seçiyorsa dergilerin de sonu öyle olacak. Dijitale geçen dergimiz Güney Rüzgarı, yılda 100 TL gibi sembolik abone ile ayakta kalmaya çalışırken, 2022 yılında iki ayda bir yayınlamayı deneyecek. Burada her konuda olduğu gibi halkımızın ve okur gelirlerinin vereceği karar belirleyici olacak” dedi.
“26 Yılda Yaşadıklarımıza Bakın Siz!..” başlıklı makalesiyle okurlara seslenen Gazeteci Mehmet Ali Solak, 25 yılda değiştirilemeyen konulara dikkat çekerken, 25 yıl önce kapak konusu yapılan “Tarım Toprakları Amaç Dışı Kullanılmamalı” konusuna yer verilmiş. Derginin gündemindeki diğer başlıkları ise inşaat sektörünün can çekiştiği.
Dergide yer alan yazılar ve yazarların listesi ise şöyle:
Sabahattin Yalkın/ Anadolu’da Dolaşırken, Kamil Akdoğan/ Seyahat(name)lerde Antakya -20 “Üç Kardeşler; Anthony, Robert, Thomas Shirley”, Nuri Erkal/ Devlet, Filiz Tosyalı / Orhan Pamuk Getty Center’da, Yahya Aksoy/ Gelenekten Geleceğe Türk Süsleme Sanatları, Nurettin Bellur/ Şeyh, Dr. Muhsin Boz/ Anadili Bilmek ve Bilememek, Dursun Karabiber/ İnsan Olmayı Başarmak.
Dergide kitap tanıtım yazılarıyla tanıdığımız Selman Büyükaşık/ Altınözü’nden Denizi Gören Hemşerim’in Sessiz Çığlığı: GÜNEŞİ İÇERİ ALIN eserini aktarırken, Mustafa Solak da/ Özlediğimiz Türkiye’nin Romanı: AZİZE eserini değerlendirmiş.
Dergideki öykülere gelince… Dr. Necdet Özkaya, Teopolis (Tanrı’nın Kenti) Antakya’nın 101 Gece Öyküleri, “Dalgalarının Uygun Bulduğu Yerlere Savurur Hayat”, Av. İbrahim Ersuz/ Bir Kitap Okudum Sanki…, Hulusi Atahan/ Köy Kahvesi.
Dergideki şiirlere gelince, Hikmet Güzelkokar/ Beni her sabah uyandır, Acibe Sıkar/ Babam ve A.Kadir Paksoy’un Günlerin Terkisinden günlüğü geçmişi hatırlamak açısından dikkat çekici. Sanat olayları, güncel haberler ve spor derginin içeriğini zenginleştiren diğer konu başlıkları. Hatay’da gelişen olaylar ve Damak Tadı yazılarıyla Nurhan Sağlar’ın pasta ve yemek tarifleri de dergide yer alan yazılar arasında.