Hatay ve Milli Mücadele Yılları
Hataylı Remzi Siliöz isimli bir öğretmen tarafından Bursa’da yazılmış bir kitap Hatay ve Milli Mücadele Yılları.
Yazarın kaleminden kitabın bölümleri şöyle:
“Kitabımızı üç bölüme ayırdık. Birinci bölüm size Hatay ilinde hissi bir seyahat yaptıracaktır. Hatayın şehir ve kasabalarını bu bölümde öğreneceksiniz. Geme bu bölüm Hatayın içtimai hayatına temas edecektir. İkinci bölüm(ki asıl kitabın yazılmasına en büyük saik budur) size ‘milli mücadele yıllarında Hatayın kahramanlıklarını, nakledecek, üçüncü bölüm Hatayı milli mücadeleden sonra yaptığı silahsız mücadeleyi anlatacaktır.”
“Dapki: Kadın erkek birlikte oynanan bir oyundur. Hep birlikte bir halka teşkil edilir. Bu halkanın başını köyün en hatırlı ve en iyi depki çeken delikanlısı tutar. Davul ve zurnanın çaldığı ve bu oyunun çeşitlerine mahsus muayyen bir temponun ahengine tevfik hareket edilerek zıplanır. Bazen bunu davulsuz da çekerler. Bu takdirde başı çeken delikanlının söylediği bir manzumun bütün halkadakiler tarafından tekrar edilmesi muziği temin eder” (Sayfa 33)
Kitapta yer alan şu satırlar ilk kez sevgili babam Oğuz Akdoğan’dan duyduğum ve ktapta dapki tanıtılırken ona örnek olan manzumlardan biri olarak verilmiş.
Eli elime değdi de hem ben yandım hem kendi,
Eli elekli yarim de göğsü yelekli yarim,
Beni koymuş gidiyor da demir yürekli yarim.
Eli elime değdi de hem ben yandım hem kendi
Kitabı buradan okuyabilirsiniz…