Seyahat(name)lerdeki Antakya – 18, Adnan Menderes
Eski başbakanlardan Adnan Menderes 1899 yılında Aydın’da doğmuş, 1961 yılında 27 Mayıs Darbesi ile yönetimi ele alan askeri yönetim tarafından idam edilmişti.
Günümüzde de her yönüyle tartışılan bir liderdi. İdam edildiği yıla kadar on yıl boyunca başbakanlık yapmıştı.
Yaptığı çok sayıda ziyaretlerden biri de 1960 yılının Şubat ayında Kahramanmaraş ve Hatay’ı kapsayan ziyaretiydi.
Hatay’a gelmeden önce Maraş’ta idi.
Islahiye’den sonra giriş yaptığı Hatay sınırları içinde ise sırasıyla Hassa, Kırıkhan, Antakya’, Harbiye ve İskenderun’a gitti. İki gün süren Hatay ziyareti boyunca bir geceyi Antakya’da geçirmiş, gün kalan zamanlarda incelemelerde bulunmuş, mitingler yapmıştı. Antakya’daki konuşmasına 150 bin kişinin katıldığını yazıyordu partisine ait gençlik teşkilatının yayın organı. Antakya’daki bu mitingte yaptığı konuşmalarda “hücumlar”, “isnad ve iftiralar”dan söz etmiş, karşısında bulduğu kalabalık için “siyasi istikrarın takviyesi hususunda ince bir sezişle yarattığınız bu muhteşem manzara” demişti.
Antakya’da bulunduğu gün içinde imar sahalarını görmüş, “Antakya ve Havalisi Mücahit ve Gazileri Cemiyeti”ni ziyaret etmiş, Harbiye’ye uğramış, Jandarma Er Okulu’nu ziyaret etmiş, Hükümet Konağı’nda ilçelerden gelen heyetlerle görüşmüştü.
Ertesi gün İskenderun’a geçmiş ve burada da yine büyük bir kalabalık karşısında konuşmuştu.
“Türkiyemizi endişeye sevk edecek, kaygılandıracak bir meselenin mevcut olmadığını söylemek benim gibi mes’ul bir Başvekil için büyük bir bahtiyarlık teşkil etmektedir.”
Adnan Menderes aynı günün akşam saatlerinde de İskenderun’dan ayrılmıştı.
Gençlik Teşkilatının yayınında yazılanlara göre Başbakan Menderes Hassa’da bir cami inşası talebini kabul etmiş, köy okullarının inşasına hız verilmesini istemişti. Kırıkhan’da elektrik ve su şebekelerinin ıslahı için İller Bankası’ndan gerekli yardım yapılacağı taahhüdünde bulunmuş, Reyhanlı’da Halk Bankası’nın faaliyete geçirilmesi talimatını vermişti. Antakya’da Asi nehri üzerinde Devlet Karayolları tarafından yapılacak olan dört köprünün yerlerini incelemiş, nehir kenarlarının tanzimi ve ıslahını görüşmüş ve şehrin genel olarak imarıyla ilgili başka görüşmelerde bulunmuştu. İskenderun’da ise Sahil Bulvarı’nın açılması, Binevler’in ikmali için kaynak sağlanması, Antakya – İskenderun Varyant yolunun yapılması, bir ilkokul inşası gibi çeşitli direktifler vermişti.
Antakya’da dönemin günlük yayın yapan gazetelerinden Atayurt gazetesi 14 Şubat 1960 tarihinde “Başbakan Adnan Menderes Antakya’ya Vaatte Bulundu” başlığıyla yaptığı haberde Ankara Radyosu’ndan aldığı bilgileri aktarıyordu. Başlığın hemen altında daha küçük puntoyla verilmiş alt başlıkta:
“Antakya-Topboğazı arasında ikinci bir yol yapılacak, şehre üç köprü daha inşa edilecek, hidro elektrik santralinin de takviyesi için faaliyete geçilecek” deniyor; vaatler ise şöyle sıralanıyordu:
1. Antakya-Topboğazı arasında ikinci bir asfalt yol yapılması
2. Hidro-elektrik santralinin takviyesi
3. Şehir dahili yolların ele alınması ve asfaltlanması
4. Kemalpaşa Caddesinde istimlakin ikmali
5. Kasaba ve köy yollarının yeniden ele alınması
6. İmar planı gereğince şehre üç köprü daha yapılması