ANKARA’DA YAYIMLANAN EDEBİYAT-SANAT DERGİLERİNİN I. TOPLANTI TUTANAĞI
12.11.2022 Cumartesi günü saat 17.00’de Kızılay Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde BAMBU TİYATRO VE KÜLTÜR SANAT DERGİSİ, CÜNEYNE KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT DERGİSİ, EKİN SANAT VE DÜŞÜN DERGİSİ, LACİVERT ÖYKÜ VE ŞİİR DERGİSİ, ÖYKÜŞİİR DERGİSİ, ÖZGÜR SANAT DERGİSİ, PATİKA KÜLTÜR SANAT EDEBİYAT DERGİSİ, SİNCAN İSTASYONU İKİ AYLIK EDEBİYAT DERGİSİ, TURNALAR ULUSLARARASI TÜRK DİLİ EDEBİYAT VE ÇEVİRİ DERGİSİ temsilcilerinin yer aldığı toplantıya ayrıca dergi deneyimi olan birçok yazar ve şair de dinleyici olarak katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Müslüm Kabadayı, “Ankara’da ilerici ve toplumcu çizgide yayın yapan edebiyat-sanat dergileri olarak üç maddelik gündemle toplandık. Duyarlık gösteren dergi temsilcilerine ve toplantının düzenlenmesinde emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. Gündemimiz: 1. Katılımcı dergilerin kimler tarafından, ne zaman ve niçin çıkarıldığının tanıtılması; 2. Dergilerin sorunları ve çözüm çabaları, önerileri; 3. Ankara’da ortaklaşa neler yapılabilir?” dedikten sonra, alfabetik sıraya göre dergi temsilcilerine söz verdi.
- Bambu Tiyatro ve Kültür Sanat Dergisi (Ozan Demircioğlu): 2011’de başlayan Bambu Kültür Sanat çalışmalarımız 2013’te Bambu Tiyatro ve Kültür Sanat Dergimizi çıkarmamızla ete kemiğe büründü. Daha sonra Bambu Sahne ile genişledi. Daha sonra ücretsiz kitap basımını amaçlayan yayıncılık faaliyetimizi sürdürüyoruz. Burada toplanan dergilerle ortak çalışma yürütmekten onur duyarız.
- Cüneyne Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi (Kamil Akdoğan): Çayyolu Dergisi olarak başladığımız dergiciliğimiz hukuki nedenle Cüneyne adıyla 7 sayıdır devam ediyor. Ayrıca yayıncılık da yapıyoruz. Özetle halktan yana, “kültür-sanat-edebiyat nokta” diyoruz.
- Ekinsanat Edebiyat ve Düşün Dergisi (Turgut Koçak): Aydabir Dergisini takiben Düşün Dergisi’ni çıkardık. Oradan evrilen Ekinsanat’ı da 172 sayıdır çıkarıyoruz. Müzik, resim, araştırma ve edebi ürünlere yer veriyoruz. Özveriyle çıkan dergilerin başta gelen sorunları dağıtım ve okurla buluşma.
- Lacivert Öykü ve Şiir Dergisi (Fulya Bayraktar): 2005’te kurulan dergimiz 18. Yılına girdi. Aslolan edebiyattır, anlayışıyla çıkıyoruz. Kendi çabamızla yayımladığımız için kendimizi özgür hissediyoruz.
- Patika Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi (Zeki Afacan): 118 sayıdır çıkan dergimiz, başlangıçta 4 bin basılırken, bin baskıya düştü. Dağıtım ve okura ulaşmadaki sorunlar arttıkça dergilerin basım sayısı da azaldı. Dergicilik bir aşk işi. Bunun ekonomik boyutunu da çözen bir yol bulmalıyız.
- Öyküşiir Dergisi (Münevver Erdem): İbram Erdem’in 1992’de çıkarmaya başladığı dergi 2005’e kadar 45 sayı aralıksız çıkıyor. Yayına bir süre ara verdikten sonra 2018’de yeniden yayımlanmaya başlıyor. İbram Erdem döneminde 83 sayı yayımlanan dergimizi eşi ve arkadaşları olarak 91. Sayıya kavuşturduk. Özel sayılar da çıkaran dergimiz, yeni şair-yazarları gündeme getirmeyi de amaçlıyor.
- Özgür Sanat Dergisi (Özcan Öztürk): Özgür Sanatçılar Derneği adına çıkan dergimizde edebiyat yanında tiyatro, sinema vd. sanat dallarına da yer veriyoruz. Yenilerle ustaları buluşturmaya özen gösteriyoruz.
- Sincan İstasyonu (Abdulkadir Budak): İçinde bulunduğum dördüncü dergimiz Sincan İstasyonu. Tümüyle kendi çabamızla ve uzun erimli çıkarmayı amaçladığımız dergimiz 2007’de yayımlanmaya başladı. 122. Sayımızı çıkarıyoruz. 32 sayfalık sadece edebiyat dergisi olarak Türk edebiyatında yerini almasını istedik. Yaşayan şair-yazarları tanıtmayı amaçladık. Ayrıca yayın faaliyetimiz sürüyor.
- Turnalar Uluslararası Türk Dili Edebiyat ve Çeviri Dergisi ( Umut Yaşar Abat): Kıbatek adına çıkan dergimiz, özellikle Türk dili ve edebiyatının tüm lehçelerinde yayımlanan ürünlere yer veriyor. Çeviriler çok ilgi görüyor. Hakemli bir dergidir. 25 yıldır 3 ayda bir çıkıyor.
Gündemin 2. Maddesiyle ilgili olarak, dergilerin ortak sorunları ve çözüm önerileri dile getirildi. Bu toplantıda dile getirilen sorunlar ve çözüm önerileri şunlardır:
Sorunlar:
- Dergiciliğin yeni isimlere ve yeni ürünlere yer açalım derken, niteliğin düşmesi;
- Her yazı gönderenin kendini dev aynasında görmesi,
- Dergilere gönderilen yazılarda “intihal”le karşılaşılması,
- Dergilerin dağıtım ağlarına giremeyişi,
- Okuyucuya ulaşmada önemli sıkıntılar yaşandığı,
- Satılan dergilerin paralarının dönmediği,
- Adında “sanat” sözcüğü olan dergilerin sayfalarında yalnızca şiir ve öyküyü değil sinema, tiyatro, resim vb. diğer sanat dallarına da yer verilmemesi,
- Popüler kültüre yenik düşülmesi,
- Yayımlanan yazılarda içerik ve üslupta seçici olunmaması,
- gündem maddesi olarak hem yukarıdaki sorunların çözülmesi hem de Ankara’da birlikte yapılabilecek çalışmalarla ilgili gelen öneriler şunlardır:
- Bu sorunların örgütlü yapıyla aşılabileceği, her dergiyi temsilen bir kişinin katılımıyla 20.11. 2022 Pazar günü saat 15.00’te Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde yeniden bir toplantı yapılması ve bu toplantıda üç ya da beş kişilik bir yürütmenin belirlenmesi,
- Bu komisyonun katılımcı dergiler adına belediyeler ve diğer demokratik kitle örgütleri ile görüşmeler yaparak dergilere abone olunmasının sağlanmasına öncülük etmesi,
- Dergilerin katkılarıyla (maddi katkı ve ürün) ortak bir bülten çıkartılması (basılı veya dijital),
- Dergilerin katkılarıyla bir “Dergiler Fuarı” ve “Edebiyat Festivali” düzenlenmesi, ilk fuarın Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenebileceği,
- Sanat edebiyat çalıştayı düzenlenmesi,
- Dergilerin ve yazarlarının halkla bütünleşmesini sağlamak için buluşmalar düzenlenmesi,
- Oluşacak yürütme aracılığıyla belirli bir matbaayla indirim sağlanarak dergi ve kitapların basılması için anlaşılması,
- Bir vakıf kurularak, çalışmaların daha kalıcı hale getirilmesi,
- Yeni okurlarla ve mahallelerde halkla buluşmak için semt dernekleriyle temasa geçilerek etkinlikler düzenlenmeli (Bu amaçla Çiğdemim Derneği’nden olumlu görüş alındığı belirtildi.),
- Okullarda genç kuşakla buluşmayı amaçlayan söyleşi ve imza günleri düzenlenmeli,
11.Ankara’da hareketlenen bu oluşumun görünür kılınması için bir Web sitesinin kurulması,
- Oluşumun bir logosunun yapılarak bundan sonraki tüm paylaşımların bu logoyla yapılması, görüş ve önerileri dile getirildi.
Ankara’da sanat-edebiyat ve kültür ortamının canlandırılmasının yolunun dergilerin canlanmasından geçeceği, bunun için ortak etkinlikler düzenlenmesinin yararlı olacağı, örgütlü bir yapıyla birçok sorunun (baskı, dağıtım, sürdürümcülük) aşılabileceği, dijital dergilerin basılı dergilerin yerini tutamayacağı dile getirildi.
Haziran ayında Erzincan’da Enver Gökçe’nin köyüne Enver Gökçe Büstü dikileceği duyuruldu. Etkinliğe katılmak isteyenlerin adlarını yazdırmaları istendi.
Toplantıya katılanlar, çok verimli bir toplantının yapıldığını ve devamının getirilmesi gerektiğini dile getirdiler. Bu tutanağın dergi temsilcilerinden oluşan whatsapp grubu oluşturularak paylaşılması kararlaştırıldı.