Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

AŞKAR DERGİSİ – EKİM KASIM ARALIK 2012

AŞKAR DERGİSİ – EKİM KASIM ARALIK 2012

AŞKAR DERGİSİ 2012 SON SAYI
Şeyh Galip’in Hüsn ü Aşk’ından alınan bu beyiti kapağına taşıyan “Aşkar 23” kitapçılarda yerini aldı. Dergi sahiplerinin Aşkar ismini nasıl ve nereden bulduğunu da bu vesileyle öğreniyoruz. Kapak yine harika. Bu sefer bir fotoğrafın yerine sulu boya resmi tercih edilmiş. Üç atlı adam ve bir su değirmeni… Bu Don Kişot’tan başkası değil!

Aşkar alışılageleni bozmuyor ve şiirlerle başlıyor. Hemen göze çarpan İdris Ekinci’nin Çekim Fiilleri isimli şiiri. Ardından Cevdet Karal’ın bir şiiri. Ardından Hüseyin Karacalar, İlhan Kayhan, Mustafa Melih Erdoğan, Özgür Ballı, Aziz Mahmut Öncel, İrfan Dağ, Hikmet Çamcı, Bülent Ata, Ali Karan, Süleyman Unutmaz, Yunus Emre Altuntaş, Emrah Tahiroğlu, Cihad Özsöz, Ozan Can Türkmen, Banu Özbek, Ömer Furkan Alp. Tam on dokuz artı bir çeviri şiir! Aşkar’da sürekli aşina olduğumuz isimlerin yanında genç ve atılım arayan şairleri de görüyoruz bu kalabalık listede.

Bu sayıda Akif Hasan Kaya, Mustafa Çiftçi Ve Aykut Ertuğrul gibi okumaya alıştığımız hikayeciler görünmüyor. Aşkar’ı ihmal etmesinler. İsmail Isparta, Meral Afacan Bayrak, Regaib Albayrak, Veysel Altuntaş, Emin Saraç, Serpil Tuncer, Halil Karataş, Hüseyin Çelik ise birbirinden güzel hikâyeleriyle yer almış dergide.

Son dönemlerde çıkan “Adem’in Kekliği ve Chopin” ve “Islak Kibritler” isimli kitapların yazarları Mustafa Çiftçi’nin ve Akif Hasan Kaya’nın söyleşileri genç hikayeciler için önemli notlar içeriyor. Mehmet Raşit Küçükkürtül, Mustafa Çiftçi’nin kitabı üzerine etraflı bir yazı yazmış. Ayrıca Evren Kuçlu’nun “Talimatlar” isimli şiir kitabı üzerine de bir söyleşisi yer alıyor. Söyleşiyi Yavuz Altınışık yapmış.

Derginin sonlarına doğru Reşit Güngör Kalkan, Mustafa Uçurum ve Betül Erdem’in denemeleriyle karşılaşıyoruz. İdris Ekinci’nin “Şiir mi Kuram mı” başlıklı yazısını görünce Ekinci bir poetika kitabı için daha ne bekliyor? Demekten geçemiyoruz. Özgür Ballı, samimi bir dille Ekinci’nin şiir kitabı Uyku Kuşu’nu incelemiş.

Bu sayıda Ferhat Nabi Güller “Anadolu Yakası’ İsmail Demirel ise Kamil Yıldız’ın “Her Şey Hakkında Bir Öykü” kitapları üzerine değerlendirme yapmışlar. Dergi, Süleyman Ceran’ın “Nasir Ali Han’ın
Sekiz Günü”başlıklı sinema yazısıyla son buluyor.