Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

EVRENSEL KÜLTÜR – AĞUSTOS 2012

EVRENSEL KÜLTÜR – AĞUSTOS 2012

DOSYA: GÜNLÜK YAŞAMA MÜDAHALE VE DENETİM

Müdahale sadece içkili mekânların kısıtlanmasından ibaret değil. İşyeri ve iş zamanının parçalanmasını öngören esnek çalışma; emekçileri yerinden yurdundan eden, kent mekânlarının kullanımında inisiyatifini kıran kentsel dönüşüm; kadın bedeni ve emeği üzerindeki tasarruf; gözetim ve denetleme mekanizmaları; dini referanslara dayandırılan tevekkül ve rızanın oluşturulma biçimi gündelik yaşama müdahalenin unsurları arasında.

Erkan Aydoğanoğlu, Nuray Sancar, Sibel Özbudun, Yaşar Adnan Adanalı, Evren Haspolat, Fulya Alikoç, Mustafa Kemal Coşkun, Mithat Fabian Sözmen

Evrensel Kültür dergisinin Ağustos sayısı Çamlıca’ya kurulmak istenen cami ile ilgili bir makaleyle başlıyor. İstanbul’un her yerinden görülecek cami kurma iddiası aslında kente bir iktidar simgesi kazandırmak amacını taşıyor diyor Aydın Çubukçu.

Arap Baharı’nın aktörleri arasında yer alan Yemen ile Osmanlı döneminden beri süren ilişkiler ve bu ilişkilerin doğurduğu iki marş Namık Sinan Turan’ın kaleminden… Sennur Sezer ise bu sayıda Parcal Mercier’nin Lizbon’a Gece Treni adlı kitabını okurken düşündüklerini ve hissettiklerini yazdı. Yazısının başlığı: Varolmanın Yaman Soruları ve Sorunları. İbrahim Genç’in yazısı ise Sabahattin Ali’nin Düşman adlı öyküsünden yola çıkarak, faili meçhul bir cinayete kurban giden yazarın Türkiye aydınına bakış açısını irdeliyor. Tülin Tankut ise geçen ay yitirdiğimiz Güngör Dilmen’i ve oyunlarını anlattı. Yazısının başlığı ironik: Dilini Eşekarısı Soksun!

Sevda Aydın’ın konusu ise, yayın hayatı oldukça zorlu geçen Yengeç Dönencesi ve yazarı Henry Miller. Yazarın 1930’ların Parisi’nde beş parasız bir bohem olduğu günleri anlatıyor Aydın. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Kıta Avrupası’nda doğan avangard sanat akımı CoBra üzerine bir yazı da var. Şu anda sabancı Müzesindeki sergisinden yola çıkarak CoBra’yı Koray Karaermiş anlatıyor.

Fatih Polat bu karışık günlerde Güney’deki komşuya gitti. Suriye’de gördüklerini ve dezenformasyon sürecinin nasıl işletildiğini yazdı: Kuşatmaya Şam’dan Bakmak.

Gülsüm Cengiz yağmur altında yapılan binlerce kişinin katıldığı Londra’daki Daymer Festiveli’ni anlatırken Yusuf Nazım da Bir Kentin Dokunuşları adını verdiği yazısında iş kazalarının, özelleştirmelerin kenti İstanbul’u lirik bir dille anlatıyor. Dergide iki de söyleşi var. Sibel Oral yeni yayınlanan romanı Zayi hakkında Su Ersöz ile, Haydar Ergülen de Sonradan Görme adıyla yayınlanan sinema kitabını Yasemin Oluk ile konuştu.

Ömer Faruk’un Yolculuk Notları’nın bu ayki konusu ise Çöl…

 

Ağustos şairleri: Ozan Baran, Onur Caymaz, Suzan Turan

Öykücüleri: Süleyman Ateş, Murat Kara, Melek Özlem Sezer (masalcı)