Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ – ARALIK 2010

EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ – ARALIK 2010

Evrensel Kültür geçen ay yitirdiğimiz sosyalist sanatçı Arif Damar hakkında Ahmet Say’ın kaleme aldığı ve şairin bir dizesini başlığına yerleştirdiği “Gitme Kal” yazısıyla başlıyor. Taner Timur’un geçen sayıda ilki yer alan tarih yazılarından ikincisi Birinci Enternasyonal üzerine. Timur bu yazısında Enternasyonal’in kuruluş süreci ve dağılma nedenleri hakkında yazıyor. Barış Yıldırım’ın yazısı ise Sovyetler birliği döneminde yaşamış ve çocuk eğitimine getirdiği yeni yaklaşımları dikkat çekmiş olan Makarenko ile ilgili.

Evrensel Kültür okuyucularının mutfak kültürü ve tarihi yazılarından tanıdığı Ahmet Uhri bu kez sahaflar, koleksiyoncular ve toplama zaafı olan insanlarla ilgileniyor. Metin Cengiz Napoli’de katıldığı şiir etkinliğini kente ve etkinliğe katılan şairler hakkındaki izlenimleriyle birlikte anlatıyor. Yazısının başlığı ise: Poesia resistente.
Geçtiğimiz ayın sonunda İstanbul’da yapılan ve Naipul’un onur konuğu olduğu ilan edilince tartışma konusu haline gelen Yazarlar Parlamentosu’na katılan Sennur Sezer de parlamento izlenimlerini ve Naipul tartışmasını kaleme aldı.

Karşı Sanat’ın kurucularından Feyyaz Yaman Lütfiye Bozdağ’ın sorularını yanıtladığı söyleşisinde neoliberalizmin gölgesinde gelişen sanat piyasasını deşifre ediyor ve sermaye gruplarının sanata yönelik ilgisinin nedenlerini sorguluyor.

Geçen ay çok önemli sergiler vardı. Bir tanesi Pera Müzesindeki  çarlık dönemi Rus sanatıyla ilgili. Sergiyi “Devrimi Haber Veren Resimler” başlığıyla Nuray Sancar ele aldı. Diğeri Nazan Erkmen’in Hayyam dizelerinden yola çıkarak yaptığı resimlerin yer aldığı sergi; Didem Yurtmen yazdı. Bir diğer sergi heykel sanatçısı Mehmet Aksoy’un “Yılan Hikayeleri”ni anlatıyor. Aksoy’un heykellerini Koray Karaermiş anlattı. Telefon kablolarından minik heykeller yaratan Lütfü Güngörer’in Ankara’daki sergisini ise Şiar Can Şener kaleme aldı.

Roma İmparatorluğu döneminden kalan Allionai’ın, inşa edilen bir barajın suları altında kalmasına göz yuman AKP hükümeti bu eski sağlık yurdunun kurtarılması için mücadele eden kesimlerin direnciyle karşılaşıyor. Allionai’ı duygulu bir üslupla kaleme alan Lütfiye Bozdağ “su perisi”nin öyküsünü anlatıyor.
Degide bir başka söyleşi de Suriyeli Kürt yazar Helîm Yusîv ile yapıldı. Yusîv, Aylin Ünek’in sorularını yanıtladığı söyleşide Ortadoğuluların acılarını, korkularını ve direncini konu edinen edebiyatı ve kendi yazın serüvenini anlatıyor.

Derginin bu sayıdaki öyküleri Sadık Aytekin ve Neslihan Güngör imzalarını taşıyor.
Ayın şairleri ise: Ahmet Ada, Peya Süvari, Uygur Orhan.