Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ – EKİM 2011

EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ - EKİM 2011

EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ - EKİM 2011

EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ – EKİM 2011

Ahmet Telli, Ali Galip Yener, Baki Ayhan, Betül Dünder, Cenk Gündoğdu, Emirhan Oğuz, Eren Aysan, Gonca Özmen, Haydar Ergülen, Mahmut Temizyürek, Şeref Bilsel

Evrensel Kültür dergisi, Almanya’da öğrenciyken Nâzım Hikmet’le tanışan Ahmet Say’ın bu karşılaşmayı anlattığı makalesiyle başlıyor ve şairin kendisine verdiği öğüdü anlatıyor Say. Geçen ay BDP Milletvekili Bengi Yıldız ile Sivil Cuma namazlarının imamı olduğu iddia edilen Ubeydullah Uzer’in Bodrum’daki fotoğrafları basında yer aldı. Bu konuyu Bel Altına Siyasi Vuruşlar başlıklı bir yazıda Nuray Sancar ele alıyor. Sennur Sezer de Suzan Samancı’nın Korku’nun Irmağında adlı kitabı için bir dipnot düştü.
Sarphan Uzunoğlu’nun yazısında ise yazar için ölümcül olanın ne olduğu sorgulanıyor ve Uzunoğlu edebiyat mı yoksa ambalaj mı diye soruyor. Bir başka edebiyat yazısı ise Özlem Güneş Erdoğu’dan. Erdoğu İnce Memed ve eşkıyalık konusunu işliyor yazısında. Mahmut Şenol titiz bir araştırma yaparak yazarların ve şairlerin yazdığı aşk mektuplarını derledi bu ay. Kim kime nasıl mektuplar yazmış diye bir göz attı ve bir yazarın niye aşk mektubu yazdığını tartıştı. Umut Balcı’nın yazısı ise günümüz Alman edebiyatı ile ilgili. Avrupa’da popüler olmayan bir ulusal edebiyat Alman edebiyatı. Kendi mecrasında usul usul gelişirken günümüz edebiyatının kriterlerinin oluşmasına da sessizce katkıda bulunuyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun klasik müzikle tanışması serüvenini anlatan Namık Sinan Turan İmparatorluğun son dönemindeki müzik geleneğinin icadına odaklanıyor yazısında.
Nuri Bilge Ceylan’ın son filminden yola çıkarak Türkiye aydınının kasabayla ezeli çelişkisini ise Çağdaş Günerbüyük yazdı.
Geçtiğimiz ay Kamusal Sanat Laboratuvarı’nın dağıttığı ve kazıyınca altından Vehbi Koç’un Kenan Evren’e yazdığı “emrinize amadeyim paşam” yazılı mektubun çıktığı davetiye yüzünden olaylı başlangıç yapan İstanbul Bienali’nden manzaralar Koray Karaermiş’in kaleminden okunabilir. Kamusal Sanat laboratuarının performansı ile; Karşı Sanat ve Evrensel Sanat’ta yer alan Diyarbakır Ne Yana Düşer başlıklı, Bienal’e alternatif etkinlikler kapsamında yer alan serginin oluşum sürecini ise Özcan Yaman yazdı.
Sevgi Yılmaz Tekel direnişi sırasında işçilerle yaptığı röportajları kitaplaştırdı. Böylece bir direnişi doğrudan ona katılanların gözünden okumaya olanak veren bir yapıt çıktı ortaya. Yılmaz Sevda Aydın ile yaptığı söyleşide Tekel işçilerini anlatıyor.
Tanju Akleman Robert Capa’nın fotoğraflarını, Yonca Saka Vermeer’in Resim Sanatı adlı tablosunun öyküsünü, Ayla Onar’da Mehmet Yılmaz’ın Sakıncalı Çünkü Edepsiz adlı sergisini yazdı bu ay.
Sadık Aytekin’in Moskova Notları ise, bir gezi yazısı. Bu gezide Aytekin Moskova’da sosyalizmden kalanlara yöneltiyor objektifini.
Yusuf Nazım’ın lirik metni ile bitiyor dergi: Henüz Çıkılmamış Yolculuklarım Var
Ekim şairleri: Harika Külçür, Emirhan Oğuz, Baki Ayhan T., Ejder Demir, Turan Alptekin.
Masalcısı: Melek Özlem Sezer