EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ- EYLÜL 2011
Evrensel Kültür’ün Eylül sayısı Sarphan Uzunoğlu’nun yazdığı, batıda Kürt sorununun çözümünün her kritik aşamasında kışkırtılan ve şiddete dönüşen linç eylemleriyle ilgili makaleyle başlıyor. Uzunoğlu Zeytinburnu olaylarından yola çıkarak ”Kurumlar tamam peki ya kamusal alan?” diye soruyor…
Fethi Demir bu sayıda mizah dergiciliğimizin öncüsü Teodor Kasap hakkında bir yazı kaleme aldı. Lütfiye Bozdağ da 12 Eylül’den önce DİSK direnişlerini karikatürleriyle destekleyen ve bugün hâlâ politik mizah yapan Canol Kocagöz ile muhalefet ve mizah ilişkisini tartışıyor enine boyuna.
Özlem Tezçek’in Düşünce Fabrikaları-Sermayenin Dışsal Harici Belleği adını taşıyan tezi SAV’dan yayınlandı. Bu kitap ve içerdiği tezler hakkında Mustafa Kahveci yazarla söyleşi yaptı.
12 Eylül’ün 31. yıldönümünde üst düzey komutanların bir kısmı tutuklu. Fatih Polat cunta dönemiyle başlatılan güvenlik politikalarının sonuna gelinip gelinmediğini tartışıyor yazısında.
Ahmet Say’ın yazısı ise Ruhi Su ile ilgili. Usta müzisyenin müzik tarihindeki yerini sorguluyor Say yazısında. Bir diğer müzik yazısı da Ermeni ozan Boyabatlı Aşık Armani hakkında. Bu yazı Kemal Yalçın imzasını taşıyor.
Geçtiğimiz ay yitirdiğimiz seramik sanatçısı Nasip İyem’in yapıtları derginin sayfalarında Sennur Sezer’in kaleminden anlatılıyor. Murat Şimşek de Vedat Türkali’nin Bir Gün Tek Başına’sının kahramanı Kenan’ın yalnızlığına odaklanıyor bu sayıda ve 60’lı yılların muhalefeti ve birey arasındaki ilişkiyi sorguluyor. Edebiyat sayfalarına Sevim korkmaz Dinç’in katkısı ise Adalet Ağaoğlu’nun 12 Eylül sonrasındaki romanlarında kadınların izini sürmek. Hayır’ın Kadınları başlığını taşıyan yazısı Bir Düğün Gecesi ve Ölmeye Yatmak’ın Aysel’inin iç dünyasına ışık tutmaya çalışıyor.
Bir de Verlaine ile ilgili makale var dergide; yazarı ise Bedriye Korkankorkmaz.
Steve MacCurry Kodak firmasının ürettiği son Kodachrome slayt filmini kullanarak kimyasal fotoğrafa güle güle dediği fotoğrafları çekti. Şimdi İstanbul’da sergilenen fotoğrafları Koray Karaermiş yazdı. Bir diğer fotoğraf yazısı da Tanju Akleman’dan. Akleman, Burak Şenbak’ın fotoğraflarının esinlendirdiklerini kaleme aldı.
Derginin Sınıf Çalışmaları Üzerine Notlar bölümünde bu ay Denizcan Kutlu Ayşe Buğra’nın İletişim yayınlarından çıkan Sınıftan Sınıfa Fabrika Dışında Çalışma Manzaraları adlı kitabına yoğunlaşıyor.
Ahmet Uhri’nin konusu ise domatesler. Yenilebilir Kurt Şeftalisi başlığını taşıyan yazısında Uhri, Fatih İstanbul’u aldığında henüz sofralarda olmayan domatesin bu topraklardaki tarihsel serüvenine odaklanıyor.
Eylül öykücüleri: Remziye Arslan, Özlen Yıldız, Melek Özlem Sezer (masal)
Şairleri: Aynur Uluç, Halfdan Rasmussen, Arif Berberoğlu, Neslihan Mengüç