EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ – EYLÜL 2012
DOSYA: BİR SAVAŞIN İÇİNDE OLMAK
11 Eylül 2001’de New york’ta İkiz Kuleler’in saldırıya uğramasından sonra savaş laboratuarda hazırlanan bir süreç işi haline geldi. Her türlü dezenformasyonun makbul görüldüğü böyle bir zamanda kamuoyunun maniplasyonu için medyadan “sivil toplum kuruluşları”na ve parlamentolardan istihbarat örgütlerine dek bütün kurumlar seferber edildi. Buralardan yayılan provokatif bilgi ve demeçler kamuoyunu sersemleştirmeye ve gerçeğin ulaşılamaz hale gelmesine yol açtı. Afganistan ve Irak saldırıları böyle bir süreci takiben yaşanmıştı.Şimdi sıra Suriye’de.
Başlamış bir savaşın içindeyiz artık.
Fatih Polat, Erdoğan Aydın, Kansu Yıldırım
Zuhal Kırmızıoğlu
Justin Bieber, Greyson Chance, Willow Smith, Cody Simpson, Rebecca Black, Zendaya Coleman ve diğerleri; kültür endüstrisinin piyasaya sürdüğü, yaşları 14-15 civarındaki müzik ikonları. Şarkılar içeriksiz ama bebek yüzleri ve seksapellikleri sayesinde yirmili yaşlarına kadar çok geniş bir gençlik kesiminin tüketimine sürülebiliyorlar… Tülin Tankut müziğin son fenomenini kaleme aldı.
Şehir Tiyatrolarının bir tür tasfiyesi anlamına gelen yönetmelik geçen sezon sonunda çıkmıştı. Tiyatrocular sezon sonunu ve yaz dönemini bu yönetmeliğe protestolarla geçirdiler. Şimdi yeni sezon başlıyor, oyuncular ve yönetmenler ne yapacak. Aslı Öngören anlatıyor. Söyleşiyi Ayşen Güven yaptı.
Bir sezon başına da harçların kaldırıldığı müjdesini alan üniversite öğrencileri girmek üzere. Harçlar kaldırıldı ama parasız eğitim hayalinin gerçek olması anlamına mı geliyor bu? Ebru Moçoş “bir hayaldi gerçek oldu” rüyasını anlatıyor. İbrahim Genç ise yazısında, anadilinde eğitimin niçin zorunlu ve şart olduğunu tartışıyor.
Dersim 38 üzerine yazdığı ikinci romanı da yakınlarda piyasaya çıkan Haydar Karataş romanlarını, Dersim’in dününü ve bugününü anlattı. “Dersimli derdini toprağa anlatır” dediği söyleşisinde Abidin Çelik ile Zürih’te konuştu.
İstanbul’da bir sergi… ABD işgalinden sonra ikiye bölünmüş bir ülkenin güneyinde kalan kısmından; Güney Kore’li sanatçıların sergisi. Serginin adı kuzey tarafını yok sayarak Kore ismini sadece Güney Kore’ye layık gören bir zihniyetin ürünü. Bu sergiyi ve bölünmüş ülkeyi Koray Karaermiş anlattı.
Munch’un ünlü Çığlık tablosunu odak alan bir çalışmada ressamın yapıtları ve döneminin incelendiği yazı ise Yonca Saka’ya ait.
Hollywood’un unutulmaz süper kahramanları ne yapıyor… Bazen aynı filmde toplanan bazen yeni versiyonları çekilen filmlerde bu süper kahramanlar ne anlatmaya çalışıyor? Çağdaş Günerbüyük merak edip hepsini izledi ve yazdı.
Azerbaycan’da Kafkas dağlarının güney eteklerinde bir yer: Gobustan. Burada yapılan mezar evleri kazılarından çıkarılan mezolitik, neolitik ve tunç çağı kalıntılarını görüntüleyen Ersin Alok’un fotoğraflarının esinlendirdiği öyküler Sennur Sezer’in kaleminden. Destan tadındaki öyküler Yer Ana ve Gök Ata’nın çocuklarının geçmişten bugüne olan serüvenini anlatıyor.
Charles Dickens 19. yüzyılın en önemli yazarlarından. Kendilerini tekrar tekrar okutturan, bazıları defalarca sinemaya aktarılan romanlarını Tahir Şilkan yazdı.
Hükümet yaz başında kürtaj yasağını gündeme getirerek kadınları hareketlendirdi. Meclis’in açılmasıyla gündeme yeniden gelecek bu konu. Peki Osmanlı’dan bu yana kürtaj politikaları nasıl işledi. Sevda Karaca Tuba Demirci ile yaptığı söyleşide bu soruya yanıt aradı.
Yıllardır şiir yazan ama ilk kitabını yakınlarda çıkaran Sezai Sarıoğlu “Şiirin hayatı devrime dahil” dediği söyleşisini Işıl Su Kıyak ile yaptı.
Mehmet Yalçın Cenk Gündoğdu’nun Issız adlı şiir kitabını, Şaban Akbaba da İskender Pala’nın “Od”unu yazdı bu sayıda.
Dergide ayrıca Emek Çalışmaları Üzerine Notlar bölümünde Fatma Ülkü Selçuk’un “Örgütsüzlerin Örgütlenmesi:Enformal Sektörde İşçi Örgütleri” adlı kitabı tanıtılıyor. Hayri K. Yetik’in seçtiği kitap ise Erdoğan Aydın’ın Osmanlı’nın Son Savaşı adlı yapıtı. Yazının başlığı ise İhtiras ve İflas.
Ercüment Akdeniz de, metropoldeki bir Kürt ayakkabı boyacısının duygularını kaleme aldığı, Haci abey başlıklı öyküsel anlatısında siyasal gelişmelerin sade bir emekçinin içinde yarattığı fırtınalara mercek tutuyor.
Eylül şairleri: Oğuz Özdem, Mustafa Atapay, Cengiz Bektaş, Engin Özmen, Gökhan Arslan, Serdar Koçak, Rabia deveci.
Öykücüleri: Hasan Kıyafet, Muharrem Demirdiş.