Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ – SAYI 227

EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ – SAYI 227
DOSYA
TARİHİN ARKA ODASINDA GEZİNMEK
Resmî tarih debdebeli bir geçit töreni gibidir. İhmal ettiği her şeyin boşluğunu popüler tarih yazımı doldurmaya çalışır. Bu kez olgular bağlamlarından koparılır, küçük ayrıntılara odaklanılır, nedensellik ilişkisi iptal edilir. Böylece okurun/izleyicinin tarihe ilgisini sömüren yeni bir tarih anlatısı ortaya çıkar.
Taner Timur, Aydın Çubukçu, Ahmet Kuyaş
Evrensel Kültür dergisi tartışmalı Altın Portakal Film Festivali’ndeki iki filmin arasındaki kardeşlik bağlarını deşifre ederek başlıyor. Festivalden birçok ödülle dönen Çoğunluk ile basında adından söz edilmeyen Press filmini Çağdaş Günerbüyük değerlendiriyor…
Geçtiğimiz ay yitirdiğimiz Arif Damar’ın ardından, onun dizesiyle “Eksilmedi bendeki umutsuz umut” diye seslenen yazar ise Gülsüm Cengiz.
12 Eylül’ün cuntasının ilk gözdağı Erdal Eren’in idamından otuz yıl sonra bir belgesel yapıldı. SAV’ın yapımcılığını üstlendiği Tevfik Taş ve Tunç Erenkuş ’un imzasını taşıyan Oğlunuz Erdal askeri darbe dönemindeki baskıları ve işkenceyi ele alıyor. Yönetmen ve senarist belgeselin yapım sürecini ve yakın tarihi Özlem Altun’a anlattı.
Kentsel Dönüşüm hakkında belki yazılmayan çok az şey var. Peki ama şimdi ne yapılacak? Bir dizi sivil toplum etkinliği ve platformlar kentlilik bilincinin oluşmasında ve projenin geri alınmasında etkili olabiliyor mu? Ortaya çıkan tablo hakkındaki yazı Ebru Moçoş imzasını taşıyor.
İbsen’in Nora’sıyla Kürt Nure’nin öyküsü nasıl kesişti ve iki kadın bir sahnede nasıl bir araya geldi? Feride Eralp kaleme aldı.
Ahmet Say sevimli bir öykü anlatıyor bu kez. Öykü “zincirin son halkası” bir Bektaşi ile ilgili.
Paleolitik atalarımız nasıl bir diyetle beslenirdi. Beslenmenin tarihini merak edenler Ahmet Uhri’nin sağlıklı beslenmenin kültür tarihi hakkında yazdığı makaleye başvurabilir.
Özcan Yaman İstanbul’un fotoğraflarını çekti, Sennur Sezer o fotoğraflardan  şiirsel imgeyi süzdü ve kitap fuarında “İstanbul bir Masal” sergisi açıldı. Fotoğraflar ve şiirler Evrensel Kültür’de.
Balzac’ın Köylüler romanıyla Nazım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları’nın ortak noktaları var. Turan Alptekin, yazısında bu ortak noktalara tek tek işaret ediyor.
Gorki’nin Ana romanında mitolojik öğelerin ve mitolojik duygunun izini ise Kaan Kangal sürüyor.
Genç akademisyenlerden Kansu Yıldırım da “Mağduriyet, tikel sermaye ve hegemonya üçgeninde AKP” başlıklı yazısında ülkenin son dönemine farklı bir projeksiyon tutmaya çalışıyor.
Dergide yer alan sergi yazıları ise Kendi göksel sesinin peşinden giden dahi: Csontvary (Koray Karaermiş), Haydar Özay’dan Resimlerle bir Roman (Sanem Soylu) Lütfi Özden’in Tecrit’i (Sema Yayla)
Evrensel Kültür’ün bu ayki şairleri: Sadık Aytekin, Peya Suvari ve Aynur Uluç