Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ – ŞUBAT 2012

EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ – ŞUBAT 2012
AKADEMİ SUSMUYOR
Üniversitedeki tablo pek parlak değil bugünlerde. Akademik kadrolar başlarının üstünde sallanan bir Demokles kılıcıyla yaşıyorlar; sadece işlerini yaptıkları için, sadece araştırmalarını halkla paylaştıkları için veya sadece sendikalaştıkları için…
Baskı, kendilerini birlikte durma ihtiyacını, birleşmeyi ve dayanışmayı da bir ihtiyaç olarak gündeme getiriyor ama. Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi gibi somut bir soruna odaklanmış inisiyatifler, GİT Türkiye gibi akademik ihlalleri kamuoyuna duyurmayı ilke edinmiş platformlar ve akademi ile toplumsal sorunlar arasında bir bağ kurmayı öncelikli gören Akademi Susmayacak gibi oluşumlar ve çok sayıda tutuklu üniversite öğrencisinin sesi olmaya çalışan platformlar… Akademi susmuyor.
Neşe Özgen, Cem Terzi, Gülhan Türkay, Tahsin Yeşildere,               Özgür Müftüoğlu, Kiraz Özdoğan, Mustafa Eren, Ali Saysel
Sadece bizde olmuyor; Macaristan’da da şair Attila Jozsef’in heykeli bulunduğu yerden taşınmaya çalışılıyor. Buna itiraz edenlerden biri de toplama kamplarında katledilen şair Mikloş Radnoti’nin yaşlı eşi Fanni. Bir şair, bir heykel ve bir direniş… Selçuk Ülger kaleme aldı. Mikloş Radnoti’nin öldürülmesinden sonra cebinden çıkan not defterindeki son şiir “Karıma Mektup” da Evrensel Kültür’de.
Bir de Ortadoğu’dan bir yıldız var bu ay dergide. Mısır’da bir zamanlar Arap Birliği’nin kültürel yüzü olmuş, radyoda programı yayınlanacağı gün bir savaşın ertelendiği Ümmü Gülsüm’ü Namık Sinan Turan anlatıyor.
Gülsüm Cengiz son kitabı “Kadınlar İçin Söylenmiştir” ile Oğuz Tansel Halk Bilim Ödülü’nü aldı. Bu hacimli kitap Sümerler’den bu yana şiirde ve şiirsel metinlerde kadının nasıl işlendiğini inceliyor… Bu çalışmanın ardından Cengiz “Edebiyat hala erkeklerin egemenlik alanında” diyor. Söyleşiyi Serpil İlgün yaptı.
İbsen’in Hedda Gabler oyununu özgün bir yorumla sahneleyen Emre Koyuncuoğlu kendi İbsen’ini ve Hedda Gabler’i sahnelerken hangi duygulardan yola çıktığını anlatıyor. Söyleşiyi Şirin İnci ile Süreyya Duru gerçekleştirdi.
Muhafazakar Sanat sorununu tartışmaya devam ediyoruz: İsmail Mert Başat ve Asım Gönen bu tartışmaya katıldılar.
Kentsel dönüşüme tabi tutulan Tarlabaşı’ndaki boş evlerden birinde, dönüşüm konulu bir sergi yer alıyor. Koray Kareermiş bu evin konuğu oldu ve sergiyi anlattı. Yonca Saka ise geometriyi alt üst eden resimleri ve çizimleriyle imkânsızın poetikasını yaratan Escher’e dokunuyor bu ay. Ömer Faruk da Yolculuk Notları’nda sinemaya odaklandı: Çölde Çay, Elveda Las Vegas, Yolcu, Paris Teksas Faruk’un gezindiği filmler…
Şehir Tiyatroları oyuncuları tiyatroların tasfiyesine karşı geçen ay bir hafta süren bir oyun maratonu gerçekleştirdiler. Sahne hiç boş kalmadı. Tiyatrocular sahip oldukları yegâne dille sanatla eleştirdiler hükümeti… Ayşen Güven o bir haftayı yazdı.
Ve… Esenyurt kıraç’ta kurulu İşçi Sendika Dayanışma Merkezi Nâzım Hikmet’i 2 Haziran’da bir geceyle andı. Nazım’ın adını duymamış işçiler onun şiirleriyle, mücadelesiyle tanıştı. Dernek yöneticisi Sinan Ceviz anlattı.
1968 işçi eylemleriyle başlamıştı. Bunlardan en önemlisi ise Derby İşgali. Zafer Aydın yıllar sonra bu işgalin peşine düştü, perde arkasını araştırdı ve bir kitap yazdı. Derby fabrikasındaki işgal günlerini Bircan Yorulmaz’a anlattı. Bir diğer direniş öyküsü de 1996’daki Ünaldı Direnişi. Bu direnişi kitaplaştıran Ali Karadaş’ın kitabı, derginin “Sınıf Çalışmaları Üzerine Notlar” köşesinde. Onur Bakır kaleme aldı.
Tülin Tankut’un yazısının başlığı ise Permakültür. Tankut ekolojik yıkıma karşı çözüm önerilerini tartışıyor.
Mutlucan Güvendir bu sayıda Bağbozumu Şarkıları’nın şairi Şükrü Erbaş’ı ve şiirini anlatıyor.
Efsane şarkıcı Patti Smith’in biyografilerinden yola çıkarak sanatçıyı bir kez daha hatırlatan ise Sevda Aydın.
Temmuz şairleri: Halide Yıldırım, Sadık Aytekin, Bilsen Başaran, Nihat Bayat, Oğuz Özdem, Mustafa Atapay, Abuzer Gülpınar, Gökhan Arslan, Emel Kayın, Ahmet Çakmak, A. Nail deniz, Uygur Orhan
Öykücüleri: Nazmi Bayrı, Melek Özlem Sezer (Masalcı)