İyi Kitap, Mart 2021
#AşağıBakmayacağız
Gérard, itaat meselesine en temelden, aileden giriş yapıyor. Çocukluğu “bir bağımlılık durumu” ve “itaat etmek zorunda” kalınan bir dönem olarak tanımlarken; yaşam deneyimi
olmayan ve zihinsel/fiziksel yetersizlikler yaşayan çocuğa karşı ebeveyni, doğal otorite olarak konumlandırıyor.
Takıntısı Olmayan Var mı?
Şırılırmak’ta yaşayan herkesin irili ufaklı dertleri, korkuları, umutları, bu hikâyenin etrafında örülüyor ve iyi kötü herkes derdine derman buluyor. Yazar, sanki “Takıntısı olmayan beri
gelsin!” diye sesleniyor. İyi de yapıyor.
Virüsleri Tanıyalım
Her virüs bizi hasta eder mi? İyi düşünün…
Hayat macerasız yaşanmaz
Cemil Kavukçu hiçbir fazlalığa yer vermeden, yalın ve etkili bir anlatımla heyecan ve temponun bir an bile düşmediği bir kurgu oluşturmuş.
Yazarken belleğim hazine sandığım benim”
Koray Avcı Çakman
Söyleşi: Elif Şahin Hamidi
Ya kendi sığınağımızda sakladıklarımız
Dilek Büyük
Bert, bir asker kaçağının affedilmesinin mümkün olmadığına inanırken, ölmekten ve öldürmekten korktuğu, bundan kaçtığı için birinin suçlanamayacağını düşünürken bulur kendini…
Bu asansör aklınızı alır
Eserin genel yaklaşımı, teknolojiye karşı olumlu; ancak gelişmelerin doğurması olası kötü sonuçlardan da bahsediliyor. Yazarın amacı, neyin nasıl kullanılacağı konusuna dikkat çekmek.
Süper kahraman değil eko-kahraman
Yazan: Olcay Mağden Ünal
Gezegenimizi korumak ve çok daha temiz bir dünyada yaşamak için yapabileceklerimiz sınırsız: Örneğin işe atıklarımızı sınıflandırıp ayıklamakla başlayabilir, eski kıyafetlerimizi
dönüştürerek değerlendirebilir, kendi diş macunumuzu yapıp tek kullanımlık eşyalar yerine uzun ömürlü ürünleri tercih edebiliriz
Bu babanın nesi ötü örnek?
Yazan: Işıl Sümer
Aslı Tohumcu’nun ritmik bir dille yazdığı, Mavisu Dermirağ’ın öykü ile uyum içindeki neşeli çizimleriyle renklendirdiği Benim Babam Kötü Örnek, geleneksel aile içi rolleri sorgulayan bir kitap.
“Şu anda bile savaşan pek çok insan var, neden?”
Yazan: Deniz Poyraz
“Yalınayak Gen serisini başyapıta dönüştüren dinamik, insanın en ilkel taassuplarını bir çocuğun evreninde, bir çocuğun diliyle başarıyla ortaya koyabilmesinde saklı.”
Musikişinas İstanbul
Yazan: Seda Akipek
Gündüzleri kıpır kıpır bir şarkı dudağında, bağıra çağıra söyler durur. El ayak çekilince bile susmaz, mırıl mırıl bir ninni tutturur. Bir karışık kaset yapsam şehirlerden, A yüzünün ilk şarkısı İstanbul’un olur.
Bir… ’Ki… Üç
Yazan: M. Banu Aksoy
Üç, farklılıkların kabulüne ilişkin güçlü bir mesaj verirken kimsenin duygularıyla oynamıyor. Hayattaki eksikliklerin yokluğuna vurgu yapmak yerine var olan koşulların güzelliğine işaret ediyor.
Renklerin ardında define saklı
Yazan: Emel Altay
Kahramanlarımız Ateş ve Arya, 80’li yıllarda küçük bir sahil kasabasında gizemli bir günlüğün, renklerin ardına saklanmış define şifrelerinin, kaçakçıların ve gizli polisin cirit attığı bir hikâyede maceradan maceraya sürükleniyorlar.
Kullanılmış Şakalar ya da Zebranın Matematiği
Gideon Samson
Resimleyen: Joren Joshua
Türkçeleştiren: Mustafa Özen
Editör: İpek Baysan
Zeb yahut başka acayiplikler
Yazan: Gökhan Yavuz Demir
Gökyüzü hepimizin!
Yazan: Suzan Geridönmez
Yıldızların peşinden giderken Eski Yunan’dan Sümerler’e zamanda yolculuk ediyor, Yeni Zelanda’nın yerlileri Maoriler’den Kuzey Amerika yerlileri Çerok’lara dek farklı Dünya halklarına konuk oluyor, Hindistan’dan Çin’e tüm dünyayı geziyoruz.
Bir zamanlar Amerika’da…
Yazan: Feryal Saygılıgil
“Hanımın dediğine bakılırsa, Horace Wrenn tam da aranan şeydi. Kendisi siyahî, dedi, ama iyidir. ‘Ama’ sözcüğünün seçimi üzerinde öyle derin düşünüyordum ki, kadının sözcük ziyafetinde servis edilen birkaç tabağı kaçırdım. Onu tekrar duyduğumda, yeni bir isim ortaya atılmıştı” (“Josephine Sokağı’ndaki Bayan Hofstadter”, Çıplakları Giydir, s.87).
Kahramanınızı uzakta aramayın!
Yazan: Ceylin Aksel
Pandemi dönemi her yaş için ayrı kısıtlamaları ve umutsuzlukları getirip bıraktı hayatlarımıza. Umudu biraz olsun sürdürülebilir kılmak için bize yeni hikâyeler gerek…
Senin mandalina ağacın var mı?
Cebimdeki Mandalina Ağaçları, son sayfasında paylaştığı yapılacaklar listesi ile sizi kendi mandalina ağacınızı yetiştirmeye davet ediyor.
Bu ne olabilir?
Reza Dalvand’dan önyargı, bilinmeyene duyulan merak ve sınırsız hayal gücü üzerine dikkate şayan bir resimli kitap…
Türkiye’de resimkitapların ortaya çıkışı
Yazan: Doğan Gündüz
Büyük olasılıkla, burada değindiğimiz kitaplardan önce veya aynı dönemde basılmış henüz tespit edemediğimiz başka resimkitaplar da olabilir. Zaman içinde bunların ortaya çıkarılması Türkiye’de resimkitapların gelişimini ve çocuk kitapları içindeki yerini anlamamızı kolaylaştıracaktır.