Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

ARGO (2012)

ARGO (2012)

ARGO (2012)

ARGO (2012)

Filmin Künyesi:

Yapım Yılı: 2012

Yönetmen: Ben Affleck

Senaryo: Chris Terrio

Oyuncular: Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Victor Garber, Tate Donovan

Önemli bir bölümü İstanbul’da çekilen ve jeneriğinde ülkemizden de çok sayıda ismin bir biçimde yer aldığı, üç büyük akademi ödüllü bir film Argo. 85. Akademi Ödülleri’nde “En İyi Kurgu”, “En İyi Uyarlama Senaryo” ve “En iyi Film” ödüllerini kazanmıştır. Müziğine katkı koyan isimler arasında dünyanın gelmiş geçmiş en büyük rock gruplarından birilerini görmek mümkündür. Sultans of Swing ile Mark Knophler ve Dire Straits, Little T & A ile Rolling Stones, Dance the Night Away ile Van Halen…

2012 yılında aldığı Oscar ödüllerinin nedenini öğrenmek için bile izlenmesi gereken bir filmdir. Sonrasında da o ödüllerin Amerika Birleşik Devletleri ile olan ilişkisi hakkında bir şeyler söyleyebilmek için yeterince ipucu verecektir sorgulayan izleyiciye.

Asıl adı Benjamin Geza Affleck olan yönetmen Ben Affleck, 1998 yılında Good Will Hunting filmi ile En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Senaryo ödüllerini kazanmış bir sanatçıdır. Aralarında Shakespeare in Love, Armageddon, Fahrenheit 9/11’in de olduğu çok sayıda filmde oyuncu olarak yer alan Ben Affleck 2008 yılında Holywoodland filmi ile Venedik Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü kazanmıştır.

Argo ise, İran Devrimi’nin en sıcak günlerinde Tahran’daki Amerikan Büyükelçiliği işgaline odaklanmaktadır. Bu işgal sürecinde büyükelçilik binasındaki altı personel bir şekilde bina dışına çıkmış ve İran Devriminden saklanmıştır. Bu gelişmenin farkında olan ABD tarafında ise artık en önemli gündemlerden birisi o altı kişiyi en kısa zamanda kurtarmaktır. Operasyonun adına Argo ismi verilecektir.

Bolca Oscar ödülü kazanmış bir filmde benzerlerine pek çok kez rastlanmış bir konunun olduğunu duymak şaşırtıcı gelebilir insana. Gerçekten de rehinelerin olduğu ve onları kurtarmak için operasyonların yapıldığı çok sayıda Holywood filmi vardır. Peki, Argo’yu onlardan ayırıp da birçok ödül kazanmasına yol açan şey nedir? Bunun yanıtı belki kişiden kişiye değişecektir ama hiçbiri ikna edici olmaya yetmeyecektir. Onu benzerlerinden ayıran en önemli şey olayların gerçekten yaşanmış olması mı (Filme konu olan hikâye CIA Operasyon Sorumlusu Tony Mendez isimli ajanın yazdığı “The Master of Disguise” isimli anı kitabında geçmektedir), yoksa operasyonun aksiyona kaçmadan sessiz sedasız yapılması mıdır? Yoksa şöyle bir ucundan Amerika eleştirisi yapar görünüp benzerlerini pek çok filmde de gördüğümüz Amerikancılık mıdır?

Bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri’nin Ortadoğu’daki en önemli müttefiklerinden birisi olan İran gibi dev bir ülkenin kısa bir süre içinde meydana gelen bir devrim sonrasında tamamen onun karşısında yer alacak bir sisteme nasıl dönüştüğü filmin çok da umurunda değildir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bölgede meydana gelen önemli tarihsel gelişmeler, bu tarihsel gelişmelerde Amerika Birleşik Devletleri’nin belirleyici rolü filmin başlangıcında gösterilen minicik bir sunumla geçiştirilmiş. Birkaç tarihi fotoğraf, üç beş satır altyazı ile İran’ı ve Amerika Birleşik Devletleri’ni kanlı bıçaklı taraflar haline getiren süreç anlatılmış, sonrasında da klasik Holywood filmlerindeki aksiyon dolu operasyon sahneleri yerine, silahsız külahsız ama gerilim dozu yüksek sahnelere geçilmiş.

Bu da Argo’ya “En İyi Film” ödülü getirmiş.

Takdir izleyicinin.

Bu yazı Siteplus Yaşam Blog Sayfasında yayımlanmıştır

Kamil Akdoğan yazıları