Korona ‘nın Gölgesinde
Korona ’nın gölgesinde kutlanacak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.
Kendilerine armağan edilmiş bu güzel günde milyonlarca çocuk evlerinde söyleyecek şarkılarını.
Sadece bu dünya güzeli bayram değil, zalim Nisan’da başka pek çok şeye aynı karanlığın izleri karıştı, karışıyor, karışacak…
Bırakın yurtdışı seyahatleri şehirler arası gezileri, işte insanların sokağa bile çıkamadığı günlerde karşılanıyor Turizm Haftası.
Dünya Günü’nü de unutmayalım elbette.
Az bilinen, daha doğrusu az bilinmesi için çok didinilen bir önemli gün o…
22 Nisan 1970’te 20 milyon kişinin katıldığı söylenen eylemlerle oluşan Dünya Günü 50 yıl boyunca “mış” gibi kutlandı hep.
Ne hava kirliliğine çözüm bulundu ne de atmosferdeki deliğe ne denizlerin, okyanusların kirlenmesine ne de bunların hepsine bağlı ölümlere…
Yaşadığımız dünyanın çevresel sıkıntılarına dikkat çekmek amacıyla her 22 Nisan’da söylenen ezberler Korona ‘nın yanında ufalıp gidecek şimdi de.
İşin tuhafı onlarca yıldır insanoğlunun yapmadığı, daha doğrusu göz ardı ederek el atmak istemediği bir çevre felaketi Korona sayesinde ciddi biçimde azaldı. Çin’den gelen bilgiler, işlemeyen sanayi ve durma noktasına gelen ekonomik faaliyetler yüzünden hava kirliliğinin son derece azaldığını söylüyor.
Tam da bu noktada çok çarpıcı bir tespit Korona ‘nın sıcak tehdidi yüzünden dikkatleri bile çekmiyor.
Stanford Üniversitesi’nden bir bilim insanı Çin’de hava kirliliğinin azalması nedeniyle önüne geçilen ölüm vakalarının Korona ‘nın aldığı can sayısından 20 kat daha fazla olduğunu hesaplıyor.
Keşke bu rakamlara Korona ’sız ulaşılsaydı.
Keşke Nisan ayı virüsün koparıp aldığı binlerce insanı kaybedenler için de zalim diye çağrılmasaydı!
Zalim Nisan, “İngilizcenin en büyük yazarı” ya da “dünya edebiyatının en iyi oyun yazarı” olarak tanınan William Shakespeare’i de yanına almıştı. O da bir 23 Nisan’da hayata gözlerini yummuştu.
Dünyanın her köşesinde bilinen ve sayısı belirsiz kez tekrarlanan oyunlarından birisi olan Perikles ise 1600’lü yıllardan bu yana Antakya’yı fısıldamaya devam ediyor.
Bu oyun Antakya’yı tasvir eden bir sahneyle açılıyor, en önemli karakterler de Antakyalılardan oluşuyor.
Aşağıdaki dizeler ise bir başka İngiliz şair ve oyun yazarı Thomas Stearns Eliot’a ait. “Çorak Ülke” isimli şiirinden. İki bölümden oluşan şiirin birinci bölümünün başlığı “Ölülerin Gömülüşü”
I. ÖLÜLERİN GÖMÜLÜŞÜ
Nisan en zalim aydır, gövertir
Leylakları ölü toprakta, yoğurur
Anılarla istekleri, uyarır
Uyuşuk kökleri bahar yağmuruyla.
(…)