Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

A’dan Öncesi – Vedat Fidanboy

A’dan Öncesi – Vedat Fidanboy
Şairin A’dan Öncesi isimli kitabındaki şiirleri okurken, biraz da Türk Sanat Müziğine ilginiz varsa sanki  bir beste eşlik ediyor her heceye. Benim okumalarımda aklıma takılan makam da genellikle nihavent oldu. Kitaptaki tüm şiirler Sanat Müziği bestecileri için bir kaynak niteliğinde. İşte onlardan biri:
Nefretin Aşka Dönmedi
Günler aya döndü mevsimler yıla
Bir senin nefretin aşka dönmedi
Ateş küle döndü bulut yağmura
Bir senin nefretin aşka dönmedi
Son buldu hasreti çölleri suya
Öptü dikenini gül doya doya
Güneş sevgi sundu her gece aya
Bir senin nefretin aşka dönmedi
Şiir büyük bir aşkla bağlı olduğu kişinin bir nedenle başlayan nefretine isyan ediyor. Aşağıdaki de muhtemelen aynı aşka ithaf edilmiş:
DÖNECEĞİNİ BİLSEM
Sevda kuşun olur da yollarında uçarım
Gittiğin yerden geri döneceğini bilsem
Kalbimin kapısını tekrar sana açarım;
Beni bir gün yeniden seveceğini bilsem
Bu da aynı makamdan bir şiir:
DERTLERİMİ UNUTTUR
Alıştım sanma sakın sevgilim hasretine
Beni sensiz yaşatan içimdeki umuttur
Ay değil mevsim değil, senelerden vazgeçtim
Gelbir bahar akşamı, dertlerimi unuttur
Isıtsın yüreğimi ateşi gözlerinin
Ninni olsun geceme nağmesi sözlerinin
Yorgun düşünce başım, üstüne dizlerinin
Okşayıp saçlarımı, dertlerimi unuttur…
Aşağıdaki biyografi  https://www.facebook.com/vedatfidanboy/posts/414373028574636 adresinden alınmıştır:
 
VEDAT FİDANBOY
1944 yılında Kırşehir’de doğdu. Kırşehir Lisesi mezunudur. 1964 yılında, o günkü adıyla, Erzurum Nenehatun Kız İlköğretmen Okulu’nu dışarıdan bitirerek öğretmen oldu. Çeşitli köy okullarında bir süre öğretmenlik yaptı 1968 yılında öğretmenlikten ayrılarak Ankara’ya yerleşti. 1969-1970 öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klâsik Diller ve Edebiyatları (Gece öğretimi) bölümüne girmeye hak kazandığı halde, kaydını yaptırmadı. 1975-1976 öğretim yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fen Bölümüne kaydoldu, devam etmedi.
Sırasıyla Ankara İmar Limitet Şirketi (1969-1972), Akbank Ankara Şubesi (l972-1974), PTT Posta Çekleri Merkezi Müdürlüğü (1974-1985) ve Barış İnşaat Enerji Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nde (l985-2002) çalıştı.
Sanata ortaokul ve lise yıllarında şiir ve öykü yazarak başladı. Liseyi Bitirdiği yıl Kırşehir ve Yeni Kırşehir gazetelerinde zaman zaman köşe yazıları yazdı.
1964 yılında birkaç arkadaşıyla birlikte, Kırşehir Halkevi yayın organı olarak “Kervansaray” adlı aylık sanat ve kültür dergisini çıkardı. Bu derginin mes’ul müdürlüğünü üstlendi.
1974 yılında “Sefil Savaşçılar”, 1998 yılında “Sevda Ayları”, 2004 yılında “A’dan Öncesi”, 2007 yılında “Mabet”, 2010 yılında “Kardelensin Kalpte Açtın” adlı beş şiir kitabı yayımladı. Ayrıca yayına hazır bir de otobiyografik romanı vardır.
Bazı şiirleri: Kervansaray, Çele, Sanat Dünyası, PTT Dergisi, Ana, Eflatun, Müzik Magazin, Müzik Dünyası, Hisler Bulvarı, Simav Anadolu, Ra Sanat, Mavi Nil, İremcik, Alternatif Sanat, Bizim Ece, Ülkemiz, Bakırköy Postası, Yeni Ozanlar, Yalaka, Maki, Yeni Size, Ortanca, Kültür Çağlayanı, 2011 Aktüel Kırşehir dergilerinde ve birçok gazetede yayınlandı.
1966 Yılı Şairler Antolojisi (Haz. Nuri Kırcıoğlu-İdris Dinçer 1966), Resimli Genç Şairler Antolojisi (Der. Sabahat Oğuz 1967), Ana Antolojisi (Haz. Necla Ünal), Mısraların Dili Şiir Antolojisi (Haz. Vural Şahin) Eflatun Şiir Antolojisi III. ve IV (Haz. Nuşin Kavukçuoğlu), Yürüyen Merdiven Şiir Antolojisi I. II. ve III (Haz. Av. Zehra Birsen Yamak), Şiirle Yaşayanlar Şiir Antolojisi (Haz. Hüseyin Yurdabak), Edebiyatımızda Şiir Yıldızları Şiir Antolojisi (Haz. Hüseyin Yurdabak), Bizim Ece Şairler Antolojisi 2006-2007-2009-2011 (Haz. Ahmet Otman), Atatürk Şiirleri Antolojisi (Haz. Sevgi Eser), İLESAM 2008 Şiir Antolojisi, Türk Edebiyatından Bir Demet II (Haz. Hüseyin Yurdabak); şair, araştırmacı-yazar İhsan Işık’ın hazırladığı 3 ciltlik “Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi” ile 10 ciltlik “Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi”nde; şair, araştırmacı yazar Ulviye Savtur’un hazırladığı, Ankara’da yaşayan 16 şairin hayatını ve eserlerini içeren “Mürekkep Şairler-Ankara” eserinde yer aldı.
Geleneksel Akçay Şairler ve Bestekârlar Şöleni’nde: “Mümkün Olsa” şiiriyle güfte dalında birinci (1994), Bestekâr Tahir Sıral tarafından bestelenen “Büsbütün Terk edip Çıkma Dünyamdan” şiiriyle güfte dalında ikinci (2007) olurken, Bestekâr Ercan Akbay tarafından bestelenen “Sevmek Öyle Kolay Değil” şiiriyle de yine güfte dalında birinci mansiyon (2005) ödülüne lâyık görüldü.
Şairler ve Yazarlar Derneği’ nin 1993 yılında düzenlediği şiir yarışmasında ise, “On Dördünde Çocuksun” şiiriyle ikinci oldu.
Bestekâr Evden Kengil’in Uşşak makamında bestelediği “Canımdaymışsın Meğer” isimli şiiri, İstanbul Üsküdar Musiki Cemiyetinin 2002 yılında bestekâr Selahattin PINAR’ın 100. Doğum yılı anısına düzenlemiş olduğu yarışmada beste dalında, 700 ü aşkın beste arasında ilk ona girmiş ve altıncı olmuştur.
T.C. Kadıköy Belediyesi ve KASDAV işbirliği ile düzenlenen: 8. Kadıköy Türk Sanat Müziği Şarkı Sözü (Güfte) yarışmasında (2008) “Kim Görse Vurulur Size İnan ki…” şiiriyle mansiyon; 9. Kadıköy Türk Sanat Müziği Şarkı Sözü (Güfte) yarışmasında (2009) ise, “Rüzgâr Kanatlı Çocuk” şiiriyle birincilik ve “Kardelensin Kalpte Açtın” şiiriyle de ikincilik ödülünü almıştır.
2010 yılında Ceyhan Şairler Ozanlar Derneği “1. Yılankale Şahmaran Şiir Yarışması”nda jüri özel ödülüne; 2011 yılında da 2009-2010 yılları içerisindeki yayın çalışmalarından dolayı “3. Ahmet Tufan Şentürk Türk Şiirine Hizmet Ödülü” ne layık görüldü.
Ayrıca,Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) tarafından 2011 yılında ödüle değer görülen isimler ( 5 Kategori 35 ödül) içinde, “Kardelensin Kalpte Açtın “ isimli kitabı ile şiir dalında yılın şairi seçildi.
Birçok şiiri, yirminin üzerinde çok değerli bestekârlarımız tarafından çeşitli makamlarda bestelenmiştir. Bunlardan bir kısmı TRT Türk Sanat Müziği Repertuarına girmiştir.
Evli olup biri erkek, biri kız iki çocuk babası ve iki kız torun sahibi olan şair; Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV), İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) üyesidir. 2006 yılında İLESAM’ın yönetim kurulu üyeliğine seçilen şair, aynı yıl bu görevinden kendi isteğiyle ayrılmıştır. Sanat ve Sanatkârlar Topluluğu Kültür Derneği’nin (SAKÜDER) kurucu üyesidir.

Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar

Sinema

Türkiye Sineması Yazıları

Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları

Edebiyat Kültür Sanat Dergileri

Facebook Sayfası

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz