Antik Yunan’ın Kısa Tarihi
Demokrasi tartışmalarında sıklıkla referans verilen ve hatta idealleştirilen Antik Yunan demokrasisi ne tür bir demokrasi biçimiydi? Demokrasinin bugünkü anlam ve normları göz önüne alındığında, Antik Yunan dünyasındaki demokrasi biçimiyle ne tür karşılaştırmalar yapılabilir?
Antik dönem tarihi üzerine ciddi eserler üretmiş ve Antik Yunan dünyasını üç temel döneme (arkaik, klasik, Helenistik) ayırarak ele alan P. J. Rhodes, Antik Yunan’ın Kısa Tarihi adlı bu kitabında Herodot ve Tukidides gibi antik tarihçilerin temel metinlerinden faydalanarak Antik Yunan dünyasının içine doğru giden yolu Romalıların egemen olduğu döneme dek ustalıkla adımlıyor.
Sanattan dinî ritüellere, edebiyattan felsefeye, siyasi kurumlardan askerî yapılara ve savaşlara kadar pek çok gelişmeyi anlaşılır ve sade bir üslupla ele alabilen nadir bir eser.
“I. B. Tauris’in, Antik Yunan’ın iyi bir yeri hak ettiği Kısa Tarih dizisine katkı olan bu kitap Yunanistan ve Yunanların MÖ. yaklaşık 800’den MÖ. 146’ya kadarki tarihinin, bu tarihlerin
öncesine ve sonrasına çok kısaca bakan bir giriş ve sonsözle birlikte özetini veriyor. Bu süreyi kısa bir kitaba sığdırmak için kaçınılmaz olarak seçici olmak ve basitleştirmek zorunda kaldım; konu hakkında pek bilgisi olmayan okurlar için ilginç ve anlaşılır bir anlatım oluşturmaya ve hikâyenin özünü vermeye yetecek ama ana özelliklerini de belirsizleştirmeyecek ayrıntılar sunmaya çalıştım”