İmgenin İcadı, Yalçın Armağan
İletişim Yayınları, Yalçın Armağan’ın şiirde İkinci Yeni akımının ve imgenin yerini tartıştığı kitabı İmgenin İcadı’nı edebiyatseverlerin beğenisine sunuyor. Armağan, titiz bir edebiyat eleştirisi ortaya koyduğu bu çalışmasında, günümüzde en çok okunan şairlerin de dahil olduğu İkinci Yeni akımının zaman içinde nasıl muteber hale geldiğini ve önceleri “anlamsız” olmakla itham edilen şiirlerinin “imgeci şiir” adı altında nasıl beğenilir hale geldiğini, imge kavramı üzerinden dönüşen beğenileri inceliyor. Şiirin Türkiye’deki seyrini izlemek ve edebiyat tarihimizdeki estetik tartışmalarına şahit olmak için bulunmaz bir kaynak…
Kavram tarihi ile şiir kuramının, kanon tartışması ile edebiyat tarihinin iç içe geçtiği bir kitap İmgenin İcadı. Daha önce İmkânsız Özerklik’te modernist şiirin estetik dirençle karşılanmasının tarihsel nedenlerini inceleyen Yalçın Armağan, bu kitapta, İkinci Yeni’ye gösterilen direncin zaman içinde nasıl kırıldığını, başlangıçta “anlamsız” bulunan şiirlerin “imgeci şiir” adıyla nasıl kabul gördüğünü ele alıyor. 1952 ile 1983 arasında şiir alanındaki hayli tartışmalı döneme odaklanarak, imgeyi tanımlamanın değil; imge kavramının nasıl ortaya çıktığının, bu kavrama niçin ihtiyaç duyulduğunun, “Şiir imge sanatıdır” önermesini meşrulaştırmak için hangi argümanların ileri sürüldüğünün peşine düşüyor.
İmgenin İcadı, İkinci Yeni’yi imge kavramının dönüşümü açısından yorumlayarak alternatif bir şiir tarihi sunduğu gibi, edebiyat kurumunu analiz etmek için bir yöntem de öneriyor. [Arka kapaktan]