Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

Muzaffer Şerif ve Sosyal Psikolojinin Nörolojk Temelleri

Muzaffer Şerif ve Sosyal Psikolojinin Nörolojk Temelleri

Dünyada sosyal psikoloji literatürünün temel referanslarından biri sayılan Muzaffer Şerif’in düşünsel bir portresini çizen Muzaffer Şerif ve Sosyal Psikolojinin Nörolojik Temelleri İletişim Yayınları tarafından yayımlanıyor. Taner Özbenli’nin, Şerif’in Türkiye’de 1942-1943’te tamamlayabildiği son dersin notlarını ilk kez gün yüzüne çıkardığı, temel bir çalışma.

Türkiye’de “komünist” suçlamasıyla akademiden dışlanan, ülkeden ayrılmak zorunda kalan, unutulan-unutturulan Muzaffer Şerif, dünyada sosyal psikoloji literatürünün temel referanslarındandır. Taner Özbenli, bu kitapta bu değerli bilim insanının Türkiye’de 1942-1943’te tamamlayabildiği son dersin notlarını ilk kez gün yüzüne çıkarıyor.

Muzaffer Şerif ve Sosyal Psikolojinin Nörolojik Temelleri adlı bu küçük kitap, Şerif’in, disiplinlerarasılık yaklaşımının erken öncülerinden biri olduğunu da gösteriyor. Onunkisi, sosyal psikolojiyi hem felsefe, sosyoloji ve antropolojiyle, hem psikofizik ve otokinetik deneylerle etkileşim içinde düşünen bir yaklaşımdır. Taner Özbenli, burada bir sosyal nörolojinin de imkânlarını görüyor.

Kitap, Muzaffer Şerif’in bir düşünsel portesini çizerken, ders notlarını tutan öğrencisi eğitimci Hüseyin Avni Özbenli’yle de tanışmamızı sağlıyor.

“Sosyal psikoloji araştırmacıları, sosyal kuramlar ve sosyal pratik arasında köprükurmalıdır. Birey ve toplumun, birbirlerini karşılıklı olarak yapılandırdığını hesaba katan bir genel perspektifle, sosyal yapıdaki iççelişkilerin, değişim ve gelişmeyle ilişkileri değerlendirilmelidir. Sosyal psikolojinin krizinin, önceden gündeme gelmeyen epistemolojik, etik ve politik sorunları tartışma fırsatı verdiği de unutulmamalıdır. Kuramsal ve pratik temelleri sağlam biçimde oluşturulmuşsosyal nöroloji, sosyal psikolojinin bunalımının aşılmasına katkı sağlayabilir.”  Muzaffer Şerif