Ortadoğu ve Modern Dünyanın İnşası
İletişim Yayınları’nın Tarih dizisi, Cyrus Schayegh tarafından kaleme alınan Ortadoğu ve Modern Dünyanın İnşası ile zenginleşiyor. Günümüzde Suriye, Ürdün, Lübnan, İsrail ve Filistin’in yer aldığı bölgenin 20. yüzyılın başında yaşadığı büyük dönüşümü anlatan Schayegh, bir yandan da Osmanlı’nın yıkılması sonrası bölgede oluşan bu ulus devletlerin hem bölgeyi hem de birbirlerini nasıl etkilediklerini tüm boyutlarıyla yansıtıyor.
Cyrus Schayegh, Ortadoğu ve Modern Dünyanın İnşası’nda bugün Suriye, Ürdün, Lübnan ve İsrail/Filistin’in yer aldığı, Bilad’üş-Şam (Büyük Suriye) olarak bilinen bölgeyi, 20. yüzyılın başındaki olağanüstü dönüşümüyle ele alıyor. Bölgenin geçmişine uzanarak coğrafyaya farkını katan kentlere odaklanıyor önce.
Bu kentlerin arasındaki iktisadi, sosyal ve siyasi bağları, bu bağları etkileyen faktörleri, sömürge devletlerin etkisini ve Osmanlı sonrası oluşan ulus-devletlerin bölgede yarattığı değişiklikleri birbirleriyle etkileşimi çerçevesine yerleştiriyor. Kentlerin, bölgelerin, devletlerin iç içe geçtiği, mekânın dönüştürücü güç olarak asıl aktör haline geldiği Ortadoğu’yu inceliyor.
“Bu kitap, modern Ortadoğu’nun sosyo-mekânsal oluşumuna dair bir yorum. Köklü kentlerin ve bölgelerin dinamik modern dünya ekonomisine ve güçlü modern devletlere niçin, nasıl ve hangi aşamalarda biçim verdiğini soruyor. Buna karşılık kentler ve bölgeler yeniden nasıl biçimlendi? Ve Ortadoğu örneği bize dünyanın bütünü hakkında ne anlatıyor?”
CYRUS SCHAYEGH