KUDÜS İÇİN ÖLMEK
Dieter Breures isimli Alman bir akademisyenin Haçlı savaşlarını anlatan bu kitabı bir roman olmasına rağmen konuyla ilgili bilinen tarihsel gerçeklerin oldukça başarılı bir derlemesi olarak göze çarpıyor.
Dokuz yüz küsur yıl önce Avrupa’dan başlayıp İstanbul, İznik, Eskişehir, Antakya üzerinden Kudüs’e dek varan seferler sırasında doğal olarak sayısız tarihsel gelişme söz konusudur. Bu kadar eski bir zaman diliminde, bu kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış, çok farklı kültürlerin çoğunlukla savaş gibi bir ilişkisini anlatmak, hele ki bu savaşlar dünyanın akışını değiştirecek cinsten ise, elbette girişilen iş hiç de kolay değildir. Yazarın gerçek kimliğinin bir romancı olmaması elbette ki daha çok roman türüne giren böyle bir eser için dezavantajdır ancak konunun iyi bilinmesi birçok eksiği kapatacak denli elverişli bir yamadır.
Her ne kadar kitabın adında Kudüs varsa da, olayların anlatıldığı yer çoğunlukla Antakya’dır.
Haçlı ordusunun komutanlığını Bohemond yapmaktadır Antakya
kuşatmasında. Ne var ki Antakya’nın çevresi çok iyi korunan surlarla çevrili
olduğundan bir türlü giremezler içeri. Antakya içinde açlık gibi sorunlar
olmadığı halde, kenti kuşatanlar insan eti yiyecek kadar aç ve alçaktır.
Sonunda haçlı ordularının yapamadığını bir hain yapacak ve İki Kız Kardeş Kulesi’nin ordaki kapıları düşmana açacaktır. Sonuç tam bir katliamdır. İçkale’ye sığınıp direnişi devam ettiren Şemsüddevle ve beraberindekiler dışında kent içinde tek bir Selçuklu kalmamıştır artık.
Haçlı ordularının Antakya’dan sonraki durağı Kudüs’tür. Kudüs’te roman kahramanlarının pek çoğu ölecektir.
Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar
Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları
Edebiyat Kültür Sanat Dergileri
Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz