Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

MİHRİ’NİN HİCRANI / Betül Fırat

MİHRİ’NİN HİCRANI

Geçtiğimiz günlerde 2022 Altın Kalemler Şiir Yarışmasında ‘Şanlı Bayrağım’ şiiriyle Mansiyon Ödülüne layık görülen Betül Fırat’ın Eylül 2021’de ilk baskısı yapılan şiir kitabının adı Mihri’nin Hicranı. Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık tarafından yayımlanan kitap 318 sayfadan oluşuyor.

Kitaptaki şiirler iki ana bölüme ayrılmış: Birinci bölümün başlığı “Ağlama Duvarı” adını taşıyor, ikinci bölüm ise kitaba da adını veren “Mihri’nin Hicranı”

Üçüncü bir son bölümde ise fıkra, deneme tarzında kaleme alınmış “İnceden Söylenen Sözler Dizisi: Aforizmalar, Sözler, Yazınlar” var…

Her iki bölümde de şairin kullandığı temaların asıl olarak aşk ve özlem olduğu görülüyor. Ayrılık, yalnızlık, zaman, şehir hayatı yine bu asıl temalara bağlı alt temalar olarak göze çarpıyor.

Mihri’nin Hicranı isimli şiir örneğin.

“Bu şehir kararıyor

Alıp eline menekşeleri, nergisleri

Işıkları tek tek söndürüyor

Alıp yanına soysuzları, eşkıyaları

Yanına alıp sevdiklerimi, kararıyor

Korkutuyor beni bu şehrin karanlığı”

Şehir hayatı tıpkı tüm hayatlar gibi günden güne zorlaşıyor. “Soysuzlar, eşkıyalar” elbette şehrin tek başına ürettiği zorluklar değil. Yaşadığımız günün ekonomik, toplumsal, evrensel tüm koşulları üretiyor onları. Bütün bu zorlukların üstüne o şehirde yaşanmış bir aşkın başına gelenler ya da gelmesi olası istenmeyenler gündüzleri de geceleri de biraz daha güçleştiriyor.

“Gündüzler bile karanlık artık, geceler gibi

Bir gün karşıma çıkıp

‘Gidiyorum’ demenden korkuyorum

Bu şehir kararıyor

Ve başlıyor mihrinin hicranı”

Şair tüm bu temalar yanında ulu önderi de unutmamış. İkinci bölümde yer alan şiirlerden biri Atam. 29 Ekim coşkusuyla yazdığı şiirden bir dörtlük:

“Biz seninle bulduk gerçeğimizi

Vatanın başka şeye benzemediğini

Biz seninle gördük güzellikleri

29 Ekim’le yaşadık bağımsızlığımızı”