Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

ONBEŞ YUNUS KOY’VERDİM BU KIYIDAN – ALİ OZANEMRE

ONBEŞ YUNUS KOY’VERDİM BU KIYIDAN – ALİ OZANEMRE
ALİ OZANEMRE SON ŞİİR KİTABI “onbeş yunus koy’verdim bu kıyıdan”
İSİMLİ ŞİİR KİTABINI İMZALADI
13 Ekim 2012 tarihinde, Ankara Karanfil Sokak’ta bulunan Ekin Sanat Merkezi
Adanalı şair Ali Ozanemre’nin “onbeş yunus koy’verdim bu kıyıdan” isimli son şiir kitabının imza gününe ev sahipliği yaptı. Sanatçı ve dostlarının, Ankaralı şiirseverlerin katıldığı etkinlik Hataylı yazar Müslüm Kabadayı’nın sunuşuyla başladı.
Müslüm Kabadayı şairin özgeçmişini aktardı izleyenlere ve o güne dek yayımlanmış kitapları hakkında bilgiler verdi. 1950 yılında Düziçi’ye bağlı Farsak köyünde dünyaya gözlerini açan toplumcu şair, Diyarbakır Eğitim Enstitüsü’nü bitirip emekli olana dek Türkçe-Edebiyat öğretmenliği görevini yapmış, sonrasında ise Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirerek avukatlık ünvanını almıştı.
Sunuşun ardından söz alan Ali Ozanemre ise son kitabı hakkında konuşmadan önce bugüne dek yayımlanmış kitapları hakkında bilgiler verdi. Kuşkusuz tüm kitaplarının hem kendisi hem de sevenleri için ayrı ve müstesna bir yeri vardı ancak üzerinde en çok durduğu kitaplar yaşadığı topraklara ve dünyaya karşı sorumluluk hisseden bir aydının -tabiri caizse- en çok amacına ulaştığı kitaplardı. Yeryüzünde en fazla zulme uğramış halklardan biri olan Filistin halkının sorunlarına sahip çıktığı, davasına omuz verdiği kitap olan “Filistin Sancısı” bunlardan biri idi. Bir diğeri ise “Onlar Çocuk Kalacak” isimli kitaptı ve bu kitap da genç yaşta milyonların kalbine gömülmüş Deniz Gezmiş’e bir saygı duruşu idi.
Ali Ozanemre’nin 13 Ekim 2012’de imzaladığı kitabın kapağında ulusal kurtuluş
savaşımıza destek vermek için Anadolu’ya geçme kararı alan ve Trabzon’da on dört yoldaşıyla beraber katledilen Mustafa Suphi’nin fotoğrafı vardı. İşte “onbeş yunus koy’verdim bu kıyıdan”, vatanları emperyalist kuşatma altındayken tüm bedelleri göze alıp savaşmaya koşan o on beş yiğit insana yazılmış bir büyük destandı. Öyle ki Ali Ozanemre kitaptaki şiir sayısını Mustafa Suphi’nin katledildiği yaş olan 38’e göre belirlemişti.
İşte bu destanın ilk şiirini Ali Ozanemre’nin kendisinden dinledik:
(1)
örtünmüşken kışı yaylalar usul
şafağın karasına onbeş gül ışık
nisan yağmuru kıvamında
yıl miladi bin dokuz yüz yirmi
ankara elçisi yoldaş buri midivani
kederli gürcü bıyıklarını sığarken
girdik içeri / gün / erken
merhaba toprak / güneş
merhaba anadolu’dan büyük anadolu
(…)
İnsanı

Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar

Sinema Yazıları

Türkiye Sineması Yazıları

Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları

Edebiyat Kültür Sanat Dergileri

Facebook Sayfası

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz