Röportaj: Ramazan Teknikel
Kendinizden kısaca söz eder misiniz?
Öğretmen kökenliyim. Yurdun değişik yörelerinde uzun yıllar öğretmenlik yaptım. Şu an Ankara’da yaşıyorum. bir dergi tutkunuyum, 70’li yıllarda otuzun üzerinde edebiyat dergisini abone olarak izlemiştim. İlk şiirim 1976’da Hâkimiyet Sanat dergisinde yayımlanmıştı. Saçak, Oluşum, Türk Dili, Yeditepe, Çağdaş Türk Dili, Varlık, Milliyet Sanat, Dünya Kitap, Sözcükler, Kıyı, Sincan İstasyonu, Özgür Edebiyat… vd dergilerde şiir, öykü, denemelerim yayımlandı.
Şiirlerinizin konusunu nerelerden alıyorsunuz? Yine buna bağlı bir soru olarak; beğendiğiniz, önemsediğiniz bir sanat akımı var mı?
Ben bir doğa tutkunuyum. Zaten uzun yıllar görevi gereği köylerde, beldelerde, kırlarda, kasabalarda yaşayan biri için izleğinde doğanın belirleyici olması da doğaldır herhalde. Pastoral şiiri kendime oldukça yakın bulurum.
En çok beğendiğiniz şiirinizi sorsam?
“Yaz ve Yosun” ve “Haziran” adlı şiirlerimi kendime daha bir yakın bilirim. Gördüğünüz gibi isimleri bile doğayı çağrıştırıyor.
Soru: Ülkemizde ve dünyada en beğendiğiniz üç şair ismi verebilir misiniz? Onların şiirlerinden ya da düşüncelerinden etkilendiğiniz oldu mu?
Sayıda sınırlandırmak zor ama yine de yazayım o zaman: Lamartine, Baudelaıre, Mallarme, Sezai Karakoç, Gülten Akın, Abdülkadir Bulut. Düşüncelerinden değil ama etkilendiğim olmuştur belki.
Diğer kitaplarınızdan söz eder misiniz?
Yıllardır seyrek olarak şiir yazsam ve yayımlamış olsam da şiirlerimi ilk kez 56 yaşında İncirin İkinci Tadı adlı bir kitapta topladım. Daha önce deneme ve değinilerimi topladığım Şiire Teğet Yazılar, 1974-1976 yılları arasında ilk görev yaptığım köydeki günlüklerden oluşan Zerrin ya da Dağların Ötesi adlı bir günce kitabım yayımlandı. Bir de şu anda yayınevinde bulunan yaz başlarında yayımlanacak olan Bozkırın Unuttuğu Yaz adlı bir öykü kitabım var. Ayrıca Bahar ve Çocuk, Kırlar Ne Güzel, Söz Dinleyen Uç Uç Böceği, Kırların Kraliçesi Kim, Kedi Suti’nin Günlüğü adlı çocuk kitaplarım var.