SÜHEYLA TAŞÇIER / HOŞ KAL!
Gözlerini, tükettiği aşklarıyla arkasına aldığı Ankara’da dünyaya açtı.
Siyasi 7 gün dergisinde yayımlanan “Türkiye’deki Bunalım”, “TRT’nin Yakasından düşün”, “Halk Eğitimi”, “Altındağ Halkını Tanıyalım” başlıklı yazıları usta yazar ve gazetecilerin dikkatini çekti.
Ankara’da gazeteciler sokağı olarak bilinen, Rüzgarlı Sokak’la 15 yaşında tanıştı. Amatör muhabirler yetiştiren Radyo Televizyon dergisinde çalıştı. Ardından “Okul” olarak nitelendirilen Barış gazetesinde çalışmaya başladı.İri siyah gözlerinde babasının gözleri yaşama kapandığında alfabeyi yeni sökmüştü.Ama verdiği sözü tutmuştu… Eve ekmek ve su götürüyordu. “Gazeteci olunmaz doğulur” diyen Şinasi Nahit Berker’den ve ustaları Nahit Duru ve Durul Salman’dan elleri titreyerek gazetecilik adına çok şey öğrendi.
Barış Gazetesinde yaptığı haberlerlerin ses getirmesi ve Ankara’da liselerarası şiir yarışmasında ikinci gelmesinden sonra, Hürriyet gazetesinin kapıları açılmıştı. “Büyük Deniz” dediği Hürriyet gazetesinde yine usta gazetecilerle çalışmaya başladı.”Yere düşen her şeyi harf olarak algıladım. Eve götürüp yeni sözcükler üretim” diyen Taşcıer’ siyah okul önlüğü ile girdiği Rüzgarlı Sokak’ta, artık gazeteciydi. Basın denen organizma bu dokuyu ret etmemişti..Taşcıer, sağlık alanında yaptığı haberlerle ses getirirken ödüller de alıyordu.
12 Eylül ihtilalinde yazdığı YENİ HÜKÜMETLE YENİ ZAMLAR haberi nedeniyle İstanbul sıkıyönetim komutanlığınca, üç gün süren sorgulama sonunda 10 gün gözetim altına alındı. Ayrıca Ankara sıkıyönetim komutanlığı ASALA Esenboğa baskını haberiyle ilgili olarak Taşcıer’i günlerce sorguladı. “Gençliğimi Ankara- İstanbul- İzmir sıkıyönetim komutanlıklarında ‘Niye bu haberleri yazdın, sorgularıyla geçirdim” diyen Taşcıer, 8 yıl Hürriyet gazetesinde çalıştı. Kanal D- Böyle Gitmez – Prizma. Show TV -Temiz Eller, Kent TV Gece Vizyon programlarında özel haber muhabiri olarak çalıştı.
Ustası Cemal Süreya “Şair İstanbul’da yaşar” deyince 1988 yılında İstanbul’a geldi.20 yıldır İstanbul’da yaşayan Taşcıer’in “yaşamda annemden sonra sahip olduğum en değerli varlığım” dediği Cem adında bir oğlu var.
İlk şiir kitabı, 1990 yılında yayımlanan, On İki Saatlik Sevgili’ yi, 1992 yılında yayımlanan ikinci kitabı Yağmur Altında Sevişsek izlemiştir.
Süheyla Taşçıer 2008 yılında,Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği, BACIYAN-I RUM (ANADOLU KADINLARI) adlı belgeselin metin yazarlığı ve senarstliği de yapmıştır.
Süheyla Taşçıer bugünlerde,İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkentine Payan yayıncılık ve Prodüksiyon adına
çekilmekte olan “Kayıp Şehzade Harikalar Diyarında ” adlı belgeselin Proje Koordinatörlüğünü yapmaktadır.
ESMERİME
ormanın konserine
alkış tutarken gökyüzü
vücudumun adasına dikmiştim seni
köklerin bende ağacındım
kırmızı utanç şarapla yıkanırken
her sabah
kendine kapanan dudaklarında
uzar büyürdüm
dünün aydınlatırdı yarınlarımı
seni öyle sevdim ki kitapsız
yolculuklardan döner gibi
hep özler
hep özlerdim
olmadık saatlerde kışkırtırdı
dilin sözcükleri
hemen çıplaklığına sızar
pembe topuklarından
en pembene
en tepedeki pembene
en ayıp şiirlerimi
taze jilet kokulu kalemimle
döne
döne yazardım
seni
seni
seni öperken
seni
göğe çekilirdim
yıldızlar eteğinde
ay kapanırken
kaygan topraklarda kayardım
gelişlerin
ahh gelişlerin
dört yanım manzara
günah
günah ayak ucumda yıkanır
Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar
Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları
Edebiyat Kültür Sanat Dergileri
Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz