Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

1612 – PRENSES VE KÖLE

1612 – PRENSES VE KÖLE

Çarın hizmetinde olan bir serfin küçük cocuğu olan Andrei kendi   yaşlarındaki prenses Ksenia’ya ilk gördüğü günden itibaren  aşıktır.

17. Yüzyıl’ın henüz başlarında Rusya, Lehlerin saldırılarının  da etkisiyle siyasi bir istikrarsızlık dönemi geçirmektedir. Lehler hanedan üyelerinin bulunduğu saraya saldırdıklarında prenses   Ksenia dışında tüm Godunova hanedanı üyelerini öldürürler.  Prensesi ise yanlarına alırlar. Saldıran grubun lideri olan Polonyalının amacı ilerde Moskova’yı da ele geçirmek ve Ksenia’yı   kendisine eş yaparak Rusya’nın başına geçmektir.

Lehler yakıp yıkarak çekilirler. Esir aldıkları kişiler  arasında küçük Andrei de vardır. Aradan yıllar geçer ve Andrei  Lehlerin yanında bir köle olarak hayatını sürdürür. Prenses  Ksenia ise ilaçla uyutularak tutulmaktadır.

Leh ordusu Rusya’ya yönelik saldırısında paralı askerleri de   kullanmaktadır ve bunlardan biri de Borja isminde bir İspanyol şövalyedir. Toplar konusunda uzman olan bu şövalyenin yanına geçmeyi başaran Andrei, ondan hem topçuluğu hem de kılıç kullanmayı öğrenecektir. Bu sırada kendisiyle beraber şövalyeye hizmet eden Kotska isimli bir Tatarla dostluğunu ilerletecektir.

Film Andrei’in bıkıp usanmadan Ksenia’ya ulaşmak için gösterdiği  çabaları anlatır. Bunları izlerken 17. Yüzyıl Rusyasının  tarihsel gelişimini de görürüz.

Lehlerin Moskova kapılarına dayandığı bu süreç Rusya tarihinin  en sıkıntılı dönemlerinden biridir. Bu sıkıntılı dönem Ekim  devrimi ile tarihe gömülen Romanov hanedanının başa geçmesiyle son bulacaktır. Romanovlar 300 yıldan fazla bir süre Rusya’yı   yöneteceklerdir.

Filmin künyesi:
Orijinal adı: 1612: Khroniki Smutnogo Vremeni
Yönetmen. Vladimir Khotinenko
Oyuncular. Pyotr Kislov –  Andrei
Artur Smolyaninov –  Kotska
Michal Zebrowski –  Polonyalı lider
Violetta Davydovskaya – Ksenia

IMDB puanı:  5.7
Yapım yılı   :  2007

Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar

Türkiye Sineması Yazıları

Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları

Edebiyat Kültür Sanat Dergileri

Facebook Sayfası

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz