Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

BİR FİLM: FULL METAL JACKETT

BİR FİLM: FULL METAL JACKETT

Savaş üzerine yapılmış en iyi filmlerden biri Full Metal Jacket…

Vietnam Savaşını, bu savaşa gönderilen Amerikalı askerlerin  birliğe ilk katıldıkları günden,  birer ölüm makinesi haline  geldikleri güne kadar son derece başarılı bir şekilde anlatıyor.

Uzun ya da kıvırcık, favorili ya da sakallı; envai çeşit tipte  gencecik çocukların hayatı Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne  katıldıkları gün bütünüyle değişiyor. O güne kadar parklarda basketbol oynayan, kızların peşinden koşan, haylazlık eden,  sevişen, koklaşan; kısaca delikanlılıklarını yaşayan gençler  artık sağ kalırlarsa bile bir daha asla eskisi gibi olmayacaklardır.

Başlarında; yanlış yaptıkları bir hareket için analarına dahi küfreden, en aşağılayıcı terimlerle onları savaşa hazırlayan  Nazi kılıklı bir subay vardır. Elbette o subay da görevini yapmaktadır. Amerikan emperyalizminin çıkarları için binlerce  kilometre uzaklara gidip, hiç tanımadıkları insanları gözlerini  kırpmadan öldürmesi gerekenler, elbette ki o subay gibi Nazi usulü  yöntemlerle yetiştirileceklerdir.

Dakikalar ilerledikçe o masum gençlerin nasıl insanlıktan  çıktıklarını en ince ayrıntısına kadar gösterir usta yönetmen Stanley Cubric.

Eğitim tamamlandığında en çok alay edilen kişi aralarındaki ilk  katil olma sıfatını kazanacaktır. Ne var ki öldürdüğü kişi  bir Vietnamlı değil, haftalardır diş bilediği komutandır. Eğitim  boyunca insanlıktan çıkmış asker, komutanını öldürdükten  sonra silahı kendi ağzına dayayıp yaşamına son verecektir.

Sırada kendilerinden istenen görevleri yapmak vardır. Bu görev  Vietnam’a gitmek, önlerine geçen Vietkonglar’ı öldürmektir. Halkta  Amerikan emperyalizmine karşı müthiş bir öfkenin varlığı  sıradan bir insanla Vietkonglu arasındaki ayrımı unutturmak için  yeterli bir nedendir. Bu yüzden namluların hedefi arasına  çocuklardan kadınlara dek herkes girecektir.

Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar

Sinema Yazıları

Türkiye Sineması Yazıları

Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları

Edebiyat Kültür Sanat Dergileri

Facebook Sayfası

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz