Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

FANNY OCH ALEXANDRE

FANNY OCH ALEXANDRE

Dünya sinemasının en saygın yönetmenlerinden biri olan Ingmar Bergman’ın 1982 yılında yönetmenliğini yaptığı bir film Fanny ve Alexandre. Pek çok sinema çevresi tarafından İsveçli ünlü yönetmenin başyapıtı kabul edilen bu film ilk önce bir televizyon dizisi olarak düşünülmüş, daha sonra ise sinema için çekilmiş.

Bergman’ın çoğu filmi gibi bu filmin süresi de epeyce uzun. Üç saatten fazla sürüyor film. Özellikle Fanny ve Alexandre’ın üvey babalarının evine yerleşmelerinden sonra adeta esir alarak ekrana kilitliyor izleyiciyi.

Yazının bundan sonraki bölümünde filmin konusu hakkında bilgiler olacağı uyarısını ekleyerek devam etmek istiyorum.

1900’lü yılların başlarında İsveç’te geçiyor filmin konusu. Çok zengin bir ailenin en küçüklerinden olan Fanny ve Alexandre isimli kardeşler babalarını kaybettikten sonra annelerinin ikinci kez evlenmesi üzerine hiç de hoşlanmayacakları bir yaşam sürmeye başlıyorlar. Filmin en etkileyici bölümleri de bu evlilikten sonra başlıyor. Bu bölüme geçmeden önce Bergman’ın zengin ailedeki yoz ilişkileri de çok başarılı bir biçimde aktardığını söylemek gerekir. Avrupa aristokrat sınıfıyla neredeyse özdeşleşmiş yaşam biçiminin pek çok izini Ekhdal ailesinin hayatında da görüyoruz.

Fanny ve Alexandre’ın genç ve güzel annesi Emily, eşini kaybettikten sonra çok da zaman yitirmeden ikinci kez evlenir. Evlendiği kişi son derece katı kuralları olan bir rahiptir. Hayal gücü çok yüksek bir çocuk olan Fanny üvey babasının evinde çok fazla hayal kurmak için pek çok materyale sahip olacaktır. Bir türlü geçinemeyeceği üvey babasının kuralları arasında yanlış yapan çocuğu en ilkel biçimlerde cezalandırmak da vardır. Dayak, tecrit bu cezalardan birkaçıdır.

Çocuklar zaman içinde annelerinin de pişman olacağı bu birliktelikten aile dostları bir Yahudi esnafın yardımlarıyla kurtulacaklardır.

Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar

 

Sinema

Türkiye Sineması Yazıları

Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları

Edebiyat Kültür Sanat Dergileri

Facebook Sayfası

 

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz