Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

GÖRDÜĞÜMÜZ KENDİ YÜZÜMÜZDÜR

GÖRDÜĞÜMÜZ KENDİ YÜZÜMÜZDÜR

2009 yılı kasım ayında başlayıp 2010 yılı mart ayında sona eren 78 günlük bir direnişin belgeseli Gördüğümüz Kendi Yüzümüzdür.

Yönetmenliğini Ahmet Özer’in yaptığı belgesel Türkiye işçi sınıfı tarihinde şimdiden çok önemli bir yer tutan direnişi, direnişin içinden canlı anlatımlarla aktarmış. Müziği de yönetmenin kendisine ait olan filmin metnini ve seslendirmesini şair Ahmet Telli gerçekleştirmiş.

Özelleştirilen Tekel işyerlerindeki binlerce işçiyi kapsayan 4C statüsünün dayatılmasıyla başlayan direniş, pek çok kişi tarafından saman alevi gibi yanıp sönecek bir eylem gibi gözükürken, günler geçtikçe kartopunun yuvarlanırken büyümesi gibi büyüyerek Türkiye tarihinin en büyük direnişlerinden biri haline geldi. Bir anlamı da sendikasızlaştırma olan 4C maddesini protesto eden işçiler o sıralarda ülke gündemini meşgul eden çok sayıda önemli gelişmeye rağmen gündemin baş sırasına oturmayı başarmıştı.

Belgesel bir yandan direnişe katılan işçi ve işçi örgütlerinin, destek veren kişi ve kuruluşların düşüncelerini ekrana taşırken, bir yandan da Kürt sorunu gibi ülkemizin en temel sorunlarından biri olan bir soruna parmak basıyor ve direniş boyunca Türk-Kürt emekçilerin aynı dava uğruna nasıl kardeşçe bir araya gelebildiğini özellikle vurguluyor. Belgeselin yine üzerine basarak aktardığı bir önemli yan ise türbanlısından başı açığına dek çok sayıda kadın emekçinin direnişi nasıl sahiplendiklerini göstermesi oluyor.

Son derece etkileyici bu belgesel başkentin göbeğinde 78 gün direnen işçilerin mücadelesini anlatan dev bir belge niteliğinde.