Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

POTEMKİN ZIRHLISI / BROYENOSYETS POTYOMKİN

POTEMKİN ZIRHLISI / BROYENOSYETS POTYOMKİN

Özgün adı”Broyenosyets Potyomkin” olan film 1925 yılında ünlü Sovyet yönetmeni Sergei Eisenstein tarafından çekilmiş. Konusu gerçek bir olaydan alınan filme Sovyet hükümeti de büyük önem vermiş ve bir propaganda filmi olmasını istemiş.

Rusya’nın Karadeniz filosunda bir gemi olan Potemkin zırhlısında yaşam şartları denizciler için son derece ağırdır. 1905 yılında denizciler son çare olarak ayaklanırlar ve yönetimi ele geçirirler. Çarlığı son derece kızdıran bu ayaklanma Odessa’da sevinç gösterileriyle karşılanmıştır. Eisenstein’ın çektiği film işte bu
ayaklanmayı ve ayaklanma sonrası Odessa’da yaşananları anlatıyor.

Sessiz olan film beş bölümden oluşuyor. Birinci bölüm “İnsanlar ve Kurtcuklar”, ikinci bölüm, “Limandaki Drama”, diğer bölümler ise; “Ölünün Çekilişi”, “Odessa Merdivenleri” ve “Filoyla Randevu”.

Eisenstein’ın ilk kez denediği yöntemlerle büyük bir başarı yakalayan Potemkin Zırhlısı birçok çevre tarafından “Tüm zamanların en büyük filmi” diye nitelendirilmektedir. Özellikle Odessa Merdivenleri sahnesi birbirinden etkileyici pek çok görüntüyle doludur. Merdivenlerde coşku icinde Potemkin zırhlısını
alkışlayan halk bir süre sonra çarın gönderdiği askerler tarafından saldırıya uğrar. Merdivenlerin en üst basamağından ateş ederek inen askerlerin saldırısı ve bu saldırı sırasinda ölen insan görüntüleri, katliamı çarpıcı bir görsellikle gözler önüne getirir…

Askerlerin ritmik adımlarla ilerleyişi sonra duruşu ve ateş etmeleri çok etkileyicidir. Annesi vurulan bir bebeğin icinde yattığı bebek arabasıyla  merdivenlerden yuvarlanması, spastik insanların kaçma ya da kaçamama sahneleri, vurulan bir gencin kalabalığın ayakları altında ezilmesi gibi birçok sahne tokat niteliğinde…

İzlemeyenler mutlaka izlemeli, izleyenler ise bir kez daha  izleyebilirler. Hiçbir şey kaybetmezler.

Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar

Sinema Yazıları

Türkiye Sineması Yazıları

Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları

Edebiyat Kültür Sanat Dergileri

Facebook Sayfası

Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz