Site icon Dergilerden, Filmlerden, Kitaplardan

SICKO

SICKO

“Kapitalizm: Bir Aşk Hikâyesi” isimli filmiyle şu günlerde adından sıkça söz ettiren ünlü muhalif Thomas Moore’un bir başka belgeseli Sicko… Bu belgeselde Moore, özel sağlık sigortası şirketlerinin halkı nasıl sömürdüğünü anlatıyor.

Belgesel boyunca gerçek hayattan seçilmiş, bizzat bu sömürü sisteminin gazabına uğrayanlarla gerçekleştirilmiş röportajlar var.

79 yaşındaki bir adam emekliliğinin tadını çıkaracağı yerde yaşına ve cüssesine hiç de denk düşmeyen çok ağır bir işte çalışıyor. Çünkü tedavisi için gerekli olan ilaçları ancak
çalıştığı takdirde ücretsiz alabiliyor. Bir başkası basit bir ağrı kesici için 213  dolar para istendiğini söylüyor. İki parmağı kopan birisine ise yapılan teklif şu: Orta parmağını
kurtarmak istiyorsa 60 bin dolar diğer parmağını kurtarmak istiyorsa 12 bin dolar ödemek zorunda.

27 yaşındaki genç bir bayan kanser olduğunu öğreniyor ve masraflarını karşılaması için sigorta şirketine başvuruyor. Şirket görevlilerinin verdiği yanıt: Kendisinin çok genç olduğu, bu kadar genç yaşta kansere yakalanan birine ödeme yapılamayacağı şeklinde ..Bir başkasına çok şişman diye ödeme yapılmıyor, bir başkasına çok zayıf diye… O şirketlerden birinde çalışan bir görevli kabul edilmeyen hastalıkların listesi sorulduğunda içinde bulunduğu
salonu göstererek “burada bir tur atar” diyor

Bu şirketlerin çok yüksek maaş ödeyerek istihdam ettiği personelin biricik amacı ödeme yapmamak için bir neden bulmak. Böyle bir neden bulan doktorlar, ajanlar ödüllendiriliyor.
Bir zamanlar böyle bir işte çalışan bir doktorun itirafları kan emici düzeni çok net anlatıyor. Doktor, şirketi yarım milyon dolarlık ödemeden kurtardığını, bunun için ödüllendirildiğini ama talebi reddedilen hastanın yaşamını yitirdiğini söylüyor. Vicdan azabı çektiğinden söz ediyor.

Kocasını kaybeden bir kadının anlattıkları ise izleyiciyi gözyaşlarına boğuyor.

Tendonu kopan birinden 24 bin dolar isteniyor. Aynı kişi tedavisini Kanada’da ücretsiz yaptırıyor. Kanada gibi ulusal bir sistemle “sosyal tıp” uygulayan ülkeler “komünist”, “sosyalist” diye nitelendiriliyorlar.

Kanada’da yaşam endeksi ABD’ye göre üç yaş daha fazla. ABD’de 50 milyon insan sağlık alanında sigortası ve bunların 18 bini her yıl bu nedenle ölüyor

Michael Moore, bu noktaya nasıl gelindiğini araştırırken geçmişinin Nixon dönemi Amerika’sına kadar gittiğini görüyor.  Son dönemde Hilary Clinton’un cesur bir çıkış yaptığını ancak bir süre sonra sesinin kesildiğini söylüyor. Onun da sürekli büyüyen sigorta şirketleri tarafından satın alındığını söylüyor.

Belgesel Küba’da bitiyor. ABD’nin burnunun dibindeki Küba, Amerika Birlesik Devletleri’nde binlerce dolara mal olan tedavileri tek kuruş para almadan herkese uyguluyor.