Bizans Oyunları
Yerini yurdunu terkeden Mayalar hem Bizans’a hem de Türklere komşu bir bölgeye yerleşirler… Mayalar ve Türkler zaman içinde ortak düşmanları Bizans’a karşı birleşeceklerdir. Bu sürecin absürtlüklerle, mizahla anlatılmaya çalışıldığı bir film Bizans Oyunları ya da Geym of Bizans… Özetle Kahpe Bizans’lardan nasıl alındığı anlaşılamayan bir dersle çekilmiş bir devam filmi…
Sanırım bu filmi yapanların en büyük eksikliği ülkemizdeki sinema seyircisini iyi tanımamaları. Ya da mış gibi yapıp insaflarına sığınmaları… Sanki şöyle der gibiler, “Ya işte ülkenin halini görüyorsunuz, insanlar böyle şeylere gülüyor memlekette, biliyoruz siz farklısınız ama kızmayın bize, bununla idare edin”… Aslında yapımcılardan, oyunculara dek her birine sorsanız, her biri bu seyirciyi nasıl tanıdıkları konusunda söylev verecek bilgi birikime de sahiptir. Ama buna rağmen o izleyicinin asla gözünden kaçmayacak sayısız saçmalık nasıl oluyor da 106 dakika içinde bu kadar peş peşe sergileniyor.
Peki hiç mi olumlu şeyler yok. Onca emeğe haksızlık etmemek gerekir. Mayalar fikri bence en olumlu yanı filmin. Böylece şoven ön yargılardan sıyrılmayı başarabiliyor film. Öyle ya sonuçta Bizans gibi asırların düşmanını konu alıyorsunuz ki böyle bir konuda Mayalar gibi bir enstrüman, komedi filmi olmasına rağmen pek çok saçma sapan sinema dışı eleştirinin önünü kesebiliyor. Ama böyle güzel bir başlangıçtan yola çıkıp önünüzde devasa bir alanı açtıktan sonra çok daha güzel olabilecekken her şey maalesef saçmalıklar absürtlük adına filme damgasını vurmuş…
Bolca küfür, hangi akıllının fikrine güvenip de dahil edilmiş malum parmak hareketiyle yapılan selamlar hiç ama hiç olmamış… Sinemanın en temel özelliği bir kez daha unutulmuş ve kameranın yapması gereken şeyler yeterince yapılmadığı için bu açık küfürlerle, edepsiz el kol hareketleriyle, dakka başı ekranda beliren absürt tabelalarla giderilmeye çalışılmış. Elbette giderilememiş…
Filmin Künyesi
Yönetmen: Gani Müjde
Senaryo: Emre Bülbül, Gökhan Karagülle
Oyuncular: Gürkan Uygun, Tolgahan Sayisman, Gonca Vuslateri
Yapım Yılı: 2016
Süre: 106 dakika
Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar
Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları