Kitap: Bir Kış Gecesi / Ahmet Ferdi
Aşağıdaki tanıtım yazısı Ferfir Yayınları Editörü Fatma Türkdoğan tarafından kaleme alınmıştır.
Ahmet FERDİ
Bir Kış Gecesi
Suat DERVİŞ / İthaki Yayınları
Suat Derviş (1905-1972), tıp profesörü İsmail Derviş Bey’in kızı ve yazar Reşat Fuat Baraner’in eşidir. Bir süre Almanya’da Berlin Konservatuvarı ve Edebiyat Fakültesi’nde okudu. 1932’de Türkiye’ye döndükten sonra Son Posta, Vatan, Cumhuriyet, Gece Postası gibi gazetelerde röportajları ve romanları yayınlandı. Reşat Fuat Baraner ile birlikte Türkiye’de toplumsal gerçekçi akımın ilk yayın organlarından sayılan Yeni Edebiyat Dergisi’ni bir yıl süreliğine yayınladı. Bu dergide kısa öyküler, fıkra ve eleştiriler yazdı. 1944 tutuklamaları sırasında yargılanıp bir yıl hapse mahkûm oldu. Paris’e gitti,1963’te Türkiye’ye döndüğünde Devrimci Kadınlar Birliği’nin kuruluşunda görev aldı. Basılmış olan romanları: Kara Kitap (1921), Ne Bir Ses Ne Bir Nefes (1923), Hiçbiri (1923), Ahmed Ferdi (1923), Behire’nin Talibleri (1923), Fatma’nın Günahı (1924), Ben mi (1924), Buhran Gecesi (1924), Gönül Gibi (1928), Emine (1931), Hiç (1939), Çılgın Gibi (1934), Fosforlu Cevriye (1968), Ankara Mahpusu (1968, ilk olarak 1957’de Paris’te iken Fransızca olarak basıldı.) Suat Derviş, kavuşamayan âşıklardan geleneksel aileye, mezarından kalkıp gelenlerden ölü gibi yaşayanlara uzanan çok sesli, çok renkli öyküleri kulağımıza fısıldıyor. Bağırmadan, acele etmeden anlattıkları bazen korkudan tüylerimizi ürpertirken bazen de heyecanlı bir oyunun içine çekiyor.
“Onu nasıl sevdiğimi, neden sevdiğimi öğrenmek mi istiyorsun!.. Sana uzun uzadıya, o zamanki hislerimi tahlil etmeden, yalnız şunu söyleyeceğim. O güzeldi… Ben de sanatkârdım. O yeni ve genç, ben yıpranmış ve ihtiyardım…”
“Ona, yetmiş senelik hayatında bir şeyden korkmayan, çekinmeyen ona, bu sözlerin ne tesiri olabilirdi? Fakat Müjgan doktorun bu sözleriyle o kadar telaşa düşmüştü ki…”
“Yarabbi! Biz insanlar ne kadar kendimizi beğenmişiz, ne kadar hodpesendiz!”
Dinamik ama sakin anlatımıyla kendine has bir dil yaratan öncü yazar Derviş’in on üç öyküden oluşan kitabı, 1923 Osmanlı Türkçesi basımından sonra ilk kez Latin alfabesiyle basılıp okurla buluşuyor.
Bu sitede ilginizi çekebilecek diğer kategoriler, bağlantılar
Blog Sahibinin (Kamil Akdoğan) Yazıları
Edebiyat Kültür Sanat Dergileri
Dergi, kitap, yazı, ürün gönderebilirsiniz
Youtube’tan takip edebilirsiniz.